Ga naar de inhoud
Alzheimer en dementie

NS deelt treincoupés uit aan verzorgingstehuizen: 'Herinneringen ophalen'

Beeld © NS

Alzheimer Nederland gaat samen met de NS treincoupés uitdelen aan 22 verzorgingstehuizen, zodat mensen met alzheimer en dementie een treinreis kunnen beleven zonder hiervoor de deur uit te hoeven gaan. En zo zijn er meer initiatieven om mensen met dementie een belevenis te bezorgen.

Met het project 'Hoofdreiscoupé' reisden de NS en Alzheimer Nederland vorig jaar al door het hele land. In verschillende verzorgingstehuizen werd tijdelijk een treincoupé ingericht voor de bewoners. Nu worden er treinonderdelen wegegeven zodat verzorgingstehuizen er permanent een treincoupé mee kunnen inrichten op hun locatie.

Half
Lees ook:
Half kinderwagen, half rollator: cliënt met dementie krijgt kinderwagenrollator

In Nederland hebben 290.000 mensen dementie, 80.000 daarvan wonen in verzorgingstehuizen. Volgens Hilde Verbeek, Hoogleraar zorgomgeving van de Maastricht University is het belangrijk dat tehuizen die dit soort coupés inrichten er ook een betekenis wordt meegegeven. 

"Er zijn aanwijzingen dat veranderingen van omgeving, zoals naar buiten gaan en wandelen, goed zijn voor mensen met dementie. Bij een treincoupé is het daarom belangrijk dat het juiste signaal wordt afgegeven." Gaan de bewoners van het verzorgingstehuis ook echt ergens 'naartoe' of nemen ze gewoon betekenisloos plaats in een wachtkamer ingericht als coupé, vraagt ze zich af.

"Een verpleeghuis kan er bijvoorbeeld voor kiezen om op een scherm de omgeving af te spelen en de coupé te gebruiken om sociaal contact te bevorderen door een praatje te maken met medereizigers. Ik zou het jammer vinden als er in veel verpleeghuizen een coupé komt te staan en dat er verder niks van betekenis aan wordt toegevoegd."

Primeur:
Lees ook:
Primeur: farmaceutisch bedrijf kondigt medicijn tegen alzheimer aan

Alzheimer Nederland hoopt dat bewoners in de treincoupés herinneringen ophalen en contact met elkaar maken. Dat hoeft niet alleen maar met de treincoupés maar kan ook met andere initiatieven. "We zien dat er steeds meer fijne initiatieven zijn die verveling tegenaan en weer wat zachte prikkels geven. Er zijn bijvoorbeeld verzorgingstehuizen die een bruine kroeg of strandkamer hebben ingericht", laat een woordvoerder aan Editie NL weten. "Het gaat erom dat er een omgeving wordt gecreëerd waarbij het gesprek vanzelf op gang komt, waarbij herinneringen worden opgehaald die plezier brengen."

Strandkamer

In het Haarlemse verzorgingstehuis De Houttuinen kunnen de bewoners weer even terug naar vroeger in een speciale strandkamer. Wij bieden hier belevingsgerichte zorg", zegt Natascha Struijker Boudier van De Houttuinen. "De strandkamer is een van de ruimtes die we hebben om de zintuigen te prikkelen, prikkelen kan ook zijn kalmeren."

Ze hebben bewust voor een strandkamer gekozen. "We hebben hier veel mensen die uit de omgeving komen die de zee als achtertuin hebben gehad. Deze omgeving helpt dan heel erg om te kalmeren. Vroeger gingen ze ook naar zee, ze kennen nog precies de blauwe tram die naar zee ging."  

Volgens Hoogleraar Zorgomgeving Verbeek is een strandkamer in een verzorgingstehuis aan de kust heel logisch. "Omdat veel mensen affiniteit hebben met de zee. Zo'n strandkamer zou in Limburg wellicht minder aanslaan."

Verzorgingstehuizen die interesse hebben in een treincoupé kunnen zicht tot 22 december aanmelden bij de NS.