Ga naar de inhoud
WK voetbal

Argentijnse Nederlanders in tweestrijd: 'Alsof je moet kiezen tussen je ouders'

Mariana Delmar Arguello Paz Beeld © Editie NL

Nog één nachtje slapen en dan is het zover: de kwartfinale tussen het Nederlands elftal en Argentinië. Veel Nederlanders zullen dan weer achter Oranje staan en dat geldt – volgens de Rijksvoorlichtingsdienst – ook voor onze koningin Máxima. Maar hoe moeilijk is het om als Argentijnse Nederlander écht voor Nederland te zijn?

Volgens de RVD is Máxima altijd voor Oranje. "Pas als Nederland wordt uitgeschakeld, dan zal het hele gezin voor Argentinië juichen", vertelt koningshuisverslaggever Rick Evers.

Maar niet iedereen is daarvan overtuigd. De Argentijnse zender América TV analyseerde Máxima tijdens een hockeywedstrijd tussen Nederland en Argentinië en concludeert dat Maxima eigenlijk voor haar vaderland is.

Argentijnse
Lees ook:
Argentijnse fans hebben bijna alles over voor wereldtitel Messi

Evers begrijpt dat wel. "Máxima is een geboren Argentijnse. Vanbinnen zal ze heus ook voor Argentinië zijn."

Keuzestress

Mariana Delmar Arguello Paz voelt die innerlijke tweestrijd als geen ander. Zij woont al sinds haar zesde in Nederland, maar kan nog altijd niet kiezen tussen Nederland en Argentinië. "Wij Argentijnen zijn heel erg trots, je vergeet nooit waar je vandaan komt", vertelt ze aan Editie NL.

Argentijnen in Nederland

In Nederland wonen momenteel bijna 8500 Nederlanders met een Argentijnse migratieachtergrond. Ook wonen hier 1500 mensen met de Argentijnse nationaliteit.

Bron: CBS

Hoewel Mariana het leuk zou vinden als Nederland wint, gunt ze Argentinië de winst ook. "Het land heeft veel problemen. De vreugde van de WK-winst kunnen ze goed gebruiken."

Mariana herinnert zich nog het moment dat Argentinië in 1978 wereldkampioen werd. "Ik was pas een paar jaar oud en woonde in een flat in Buenos Aires. Ik weet nog dat ik op het balkon stond en iedereen met pannen en deksels herrie zag maken. Dat heeft veel indruk gemaakt."

Onmogelijke keuze

Haar vaderland zit nog steeds in haar hart en daarom is kiezen tussen de twee landen voor Mariana onmogelijk. "Dat is als kiezen tussen je vader en je moeder."

Ze probeert haar tweestrijd nu maar gewoon een positieve draai te geven. "Hoe de wedstrijd ook eindigt: ik juich sowieso voor de winnaar."

Juicht Máxima überhaupt wel?

Het is nog de vraag of Máxima morgen wel voor de televisie zit om te juichen. Volgens koning Willem-Alexander kijkt het gezin vrijdagavond niet naar de kwartfinale omdat Amalia haar verjaardag viert.