Ga naar de inhoud
Raffaele Imperiale

Doet Italiaanse kroongetuige boekje open over Taghi? 'Kijken of hij betrouwbaar is'

Raffaele Imperiale zat achter de diefstal van deze twee schilderijen van Van Gogh Beeld © ANP

Drugscrimineel Raffaele Imperiale gaat samenwerken met de Italiaanse justitie. De maffiabaas, die nauw contact had met Ridouan Taghi, zal verklaringen afleggen over andere criminelen in ruil voor strafvermindering – een soort kroongetuige dus. Wie is deze man en hoe betrouwbaar is hij?

De verklaringen van Imperiale kan vergaande consequenties hebben voor een aantal Nederlandse criminelen. De Italiaanse drugsbaas zou samen met Ridouan Taghi en de Amsterdammer Richard R., beter bekend als 'Rico de Chileen', een criminele organisatie hebben gevormd die zich bezighield met drugshandel, liquidaties en witwassen.

Bekend met Nederland

"Dit is echt een topfiguur uit de internationale drugshandel", vertelt onderzoeksjournalist Koen Voskuil van RTL Nieuws. "Hij is ook bekend met Nederland. Sinds 1996 runde hij een coffeeshop in Amsterdam. Hij zat niet alleen in de voorgedraaide jointjes, maar ook in xtc en wapenhandel."

Italiaans
Lees ook:
Italiaans contact Ridouan Taghi legt verklaringen af aan OM

"Op een gegeven moment is de Nederlandse grond onder zijn voeten hem te heet geworden", gaat Voskuil verder. "Toen is hij naar Dubai gevlucht." Daar heeft hij zich ook weer met de top van de drugswereld ingelaten. Hij zou een soort superkartel hebben gevormd met onder andere Ridouan Taghi. "Maar ook Ierse en Bosnische maffia waren daarbij betrokken." Samen zouden ze grote spelers in de cocaïnehandel zijn geweest. 

Imperiale leefde in Dubai het leven van een koning. "Hij sliep in een zevensterrenhotel waar je 1500 dollar per nacht betaalt", vertelt de onderzoeksjournalist. "Hij heeft heel lang een luxeleven kunnen volhouden tot hij werd uitgeleverd aan Italië." Dat gebeurde eerder dit jaar.

Spijtoptant

Dat Imperiale nu gaat samenwerken met justitie verbaast Voskuil niets. "Hij is een tacticus. In 2002 was hij betrokken bij de diefstal van twee schilderijen uit het Van Gogh Museum. Die heeft hij aan Italië aangeboden. Dat was toen al een soort onderhandelingsspel. Hij aaste op strafaftrek." 

Zijn rol in Italië zal vergelijkbaar zijn met wat we in Nederland een kroongetuige noemen, legt strafrechtadvocaat David Rutten uit aan Editie NL. "In Nederland kennen we een soortgelijke procedure: criminelen zijn openhartig in ruil voor strafvermindering. Ze verstrekken informatie in ruil voor een minder zware gevangenisstraf." 

Kroongetuigen in Nederland

In 2006 sloot het OM – na jarenlang geen deals met kroongetuigen gesloten te hebben – een overeenkomst met Peter La Serpe als kroongetuige. Zijn verklaringen vormden bewijs in het liquidatieproces Passage.

In datzelfde proces werd Fred Ros tot 30 jaar cel veroordeeld voor moord. Hij besloot vervolgens ook in zee te gaan met justitie. Hij biechtte onder meer over Dino S en Willem Holleeder.

Nabil B. is de kroongetuige in het Marengoproces, waarin onder meer Ridouan Taghi terecht staat.

Maar hoe weet je of je een crimineel als Imperiale echt kunt vertrouwen? "Dat is het grootste punt", zegt Rutten. "Je moet er eerst zeker van zijn dat iemand de waarheid spreekt, voordat zijn verklaringen het in een zaak kan worden gebruikt."

Daarom wordt er eerst uitvoerig onderzoek gedaan voordat iemand opgevoerd wordt als kroongetuige. "Je dient steun te vinden uit feiten die niet in de media naar voren zijn gekomen. Hoe gedetailleerder de informatie is, hoe geloofwaardiger de verklaring wordt."

Betrouwbaarheid

Het vergt veel onderzoek. "De kroongetuigeverklaring is niet de meest gewenste methode om feiten te verkrijgen, want het kost veel moeite. En er is niet altijd een garantie dat het daadwerkelijk betrouwbare informatie oplevert", aldus Rutten.

Gestolen
Lees ook:
Gestolen Van Goghs hangen weer in het museum: 'Een wonder'

In Italië wordt nu onderzocht of Imperiale daadwerkelijk een goede kroongetuige kan zijn, vertelt onderzoeksjournalist Voskuil. "Ze hebben 180 dagen om hem qua informatie leeg te trekken en te kijken of hij wel naar waarheid verklaart. Zo ja, dan kunnen ze met hem in zee gaan."

"Als hij echt goedgekeurd wordt als kroongetuige zal Nederland ook met een delegatie die kant opgaan. En snel ook", voorspelt Voskuil. "Deze man kan natuurlijk van alles vertellen over de top van de Nederlandse misdaad."