Opnieuw schokkende beelden uit de veeindustrie. RTL Nieuws beschikt over undercoverbeelden van varkens die worden mishandeld met veeprikkers tijdens het transport. De gruwelijke video's wekken veel afschuw op. Maar kun je ook iets doen? "Ook vlees met een Beter Leven-keurmerk geeft geen garantie over de manier waarop het dier wordt getransporteerd."
Op de beelden, die zijn gemaakt in opdracht van dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood, is te zien dat de dieren voortdurend elektrische stroomschokken van 5000 Volt toegediend krijgen. Dat is verboden. Alleen in uitzonderlijke gevallen het apparaat mag worden gebruikt. Verder gaan kreupele varkens met een pijnlijke gebroken poot gewoon mee op transport, terwijl die niet vervoerd mogen worden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit noemt de beelden 'onacceptabel' en is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Varkens in Nood pleit voor een verbod op tasers voor vee. "We zijn een petitie gestart, want elke keer blijft dit soort nieuws naar buiten komen", vertelt Frederieke Schouten van de dierenrechtenorganisatie aan Editie NL. "Het produceren van goedkoop vlees brengt misstanden met zich mee."
Social media
Ook op social media reageren mensen vol afschuw op de beelden die vandaag naar buiten zijn gebracht. "Ik kan normaal gesproken mezelf uiten zonder te schelden, maar wat een vieze smerige laffe ..... We moeten even lekker een veeprikker in hun nek zetten", schrijft Monique. Lara twittert: "Wat een leed. Wanneer doet de overheid eens iets tegen deze beulen??!! Misselijkmakend. Arme lieve varkens."
Hoe ga je ermee om?
De consument is gevoelig voor dit soort beelden, weet ook consumentenpsycholoog Marleen Onwezen. "Er is een groep mensen die zich de misstanden heel erg aantrekt. Op hen maken de beelden grote impact. Zij passen hun gedrag erop aan door bijvoorbeeld vegetariër te worden."
Anderen weten niet goed wat ze ermee moeten of steken hun kop in het zand. "Stiekem weten ze wel dat het er niet zacht aan toegaat in de vleesindustrie. Maar ze willen ook genieten van hun stukje vlees. De beelden roepen emotie en conflict op. Ze zien deze daarom het liefst niet."
Door niet te kijken naar de beelden, hoeven ze zich ook niet schuldig te voelen. "Als ze wel kijken, hebben ze het gevoel dat ze er iets mee moeten doen. Mensen willen dat hun waarden en gedrag overeenkomen. Zulke beelden verstoren dat idee." Het makkelijkst is voor hen om die emoties te ontwijken en het nieuws te negeren.

Om verandering te bewerkstelligen kan het helpen om deze mensen er alsnog mee te confronteren. "Laatst hebben we hier onderzoek gedaan. We vroegen mensen in een dierentuin wat zij vinden van dierenwelzijn, en merkten dat dit een grote impact had. Er werden vervolgens bijna de helft meer vegetarische burgers gekocht in die dierentuin."
'Stop met vlees eten'
Frederieke Schouten van Varkens in Nood is er stellig over: wil je zelf iets doen tegen het dierenleed, stop dan met het eten van vlees. "Ik zou zeggen: als je echt van de beelden schrikt dan moet je geen vlees meer kopen. In de basis heeft het allemaal te maken met hoe dieren worden beschouwd als waardeloos voedsel."
"Als je zeker wil zijn dat je niet bijdraagt aan dierenleed, kun je beter geen vlees eten", gaat ze verder. "Of je nu biologisch vlees koopt met een, twee of drie sterren: het geeft geen garantie op het gebied van transport en slacht. Een Beter Leven-keurmerk zegt iets over de kwaliteit van leven in de stal. Het is goed dat het er is, maar ook die boerderijen kunnen samenwerken met transportbedrijven die de veeprikker inzetten."