Ga naar de inhoud
Zie hier wat jij kunt doen

Kook een extra maaltijd en help iemand in armoede: 'Het is zo simpel'

Frank de Bie is de facebookpagina De Bolle Buik gestart Beeld © Editie NL

Elke dag een warme avondmaaltijd: het klinkt misschien als iets vanzelfsprekends, maar voor veel mensen is dat het niet. Om minima tegemoet te komen in deze dure tijd, duiken er allerlei lokale initiatieven op. Hieronder kun je zien wat jij kunt doen. "Niemand mag met honger naar bed."

Een warme maaltijd met dank aan iemand die je helemaal niet kent. Op Facebook zijn er inmiddels veel groepen waar thuiskoks en minima met elkaar in contact kunnen komen. 

De Bolle Buikjes

Zo is er in Den Bosch 'De Bolle Buikjes', een pagina met meer dan 500 leden. Frank de Bie heeft deze op 22 oktober opgericht. "Ik zag in mijn eigen omgeving dat er dringend behoefte was aan hulp", vertelt hij aan Editie NL. "Toen ik hoorde dat iemand zijn zoon zonder eten naar school had gestuurd, was dat voor mij de druppel. Dat kan toch niet. Ik wilde graag mijn steentje bijdragen."

Gratis
Lees ook:
Gratis bh's voor vrouwen in armoede: 'Ze komen stralend naar buiten'

Het concept werkt als volgt: je kookt thuis een of meerdere extra maaltijden, maakt er een foto van en plaatst die in de facebookgroep. Mensen die behoefte hebben aan het eten, kunnen via een privébericht reageren en het komen ophalen. "Ons motto: niemand mag met honger naar bed. Hoe simpel is het om een maaltijd extra te koken als je daarmee iemand kunt voorzien van warm eten?"

En het levert volgens De Bie nog meer op dan dat. "Je maakt ook een praatje met elkaar. Het brengt mensen in contact."

Andere opties

Zoals De Bolle Buik zijn er meer. In de regio Zaandam is er bijvoorbeeld Stichting Prakkie zaandam, waar de afgelopen drie maanden 300 leden bij zijn gekomen. Of neem 'Niet zonder eten naar bed' – operatief in Hoorn, Blokker en Zwaag – dat sinds de oprichting een paar weken geleden 600 leden bij elkaar heeft gekregen. Sinds kort heeft ook Warmenhuizen een eigen variant.

Stichting Thuisgekookt

Wil jij ook mensen helpen aan een maaltijd, maar woon je niet in een van de bovengenoemde plaatsen? Dan kun je terecht bij Stichting Thuisgekookt. "Wij koppelen thuiskoks aan mensen voor wie het lastig is om zelf een verse en voedzame maaltijd op tafel te zetten, waaronder mensen met een kleine portemonnee", vertelt Stefanie van Gerven van de stichting aan Editie NL.

Mensen betalen hier de kostprijs van de ingrediënten. "Een maaltijd komt neer op 3 tot 6 euro." Van Gerven geeft toe dat dat voor sommige mensen al lastig is. "We hebben tientallen afmeldingen omdat mensen het niet meer kunnen betalen." Daarom is er sinds twee weken een donatiepagina waar mensen een bijdrage kunnen achterlaten. "Uit dat potje kunnen anderen dan weer een maaltijd kopen."