Het WK wordt niet alleen op het veld gespeeld maar ook in de mond. Zo luidt de slogan van de tandartsenpraktijk waar de spelers van Oranje werden onderzocht voordat ze afreisden naar Qatar. Want volgens de tandartsen presteren spelers beter wanneer ze een gezond gebit hebben. En dat geldt niet alleen voor topsporters.
Al sinds het WK van 2014 in Brazilië is Roel de Maat tandarts van Oranje. Voordat de spelers aan een groot toernooi beginnen komen ze eerst in de stoel van De Maat. "Spelers die een ongezonde mond hebben presteren fysiek minder goed", vertelt hij tegen Editie NL. "Dat zal je zelf ook merken als je last hebt van je mond en je moet naar je werk." Tandpijn of ontstoken tandvlees kan behoorlijk zeer doen.
"Topsporters trainen ontzettend hard voor een toernooi, wij zorgen ervoor dat pijnklachten worden geëlimineerd. Je wil namelijk echt niet dat een gat in jouw kies al jouw harde werk verstoort." Pijn aan een tand of kies kan een uitwerking hebben op de rest van het lichaam. "Problemen aan de verstandskies kunnen bijvoorbeeld leiden tot pijn aan de nek."

De Maat benadrukt dat niet alleen de spelers maar ook de supporters baat hebben bij een bezoekje aan de tandarts. "Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen zonder problemen in de mond rondloopt. De mensen die thuis naar een wedstrijd kijken hebben misschien reuma, longproblemen of hart- en vaatziekten. Die problemen kunnen door een slecht gebit alleen maar ernstiger worden."
"De bacteriën in een ongezonde mond hebben namelijk een aantoonbaar negatieve invloed op longen, gewrichten en vaten", gaat hij verder. "Door naar de tandarts te gaan kunnen die problemen aangepakt of voorkomen worden."
Hart- en vaatziekten
Cardioloog Janneke Wittekoek beaamt dat een goed gebit belangrijk is voor de gezondheid. "Een gezond gebit vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Bij hart- en vaatziekten denken mensen al snel aan een te hoog cholesterol en roken en wordt de gezondheid van de mond te vaak vergeten."
Vooral ontstekingen in de mond zijn gevaarlijk. "Daardoor komen er veel meer bacteriën dan gemiddeld in je bloedbaan terecht. Dat kan leiden tot aderverkalking van de bloedvaten."
Operatie
Daarom werkt de cardioloog nauw samen met tandartsen. "Als bij mij iemand met pijn op de borst komt, dan kijk ik ook naar de mondgezondheid. Stel je hebt last van tandvleesontsteking dan is dat een belangrijk risico op hart- en vaat ziekten, dat moet dus dringend worden behandeld." Als een patiënt bijvoorbeeld een nieuwe hartklep krijgt, dan wordt die operatie niet uitgevoerd als er ontstekingshaarden zijn in het lichaam. "Je mond moet echt op orde zijn wil de operatie aan het hart door kunnen gaan."