Ga naar de inhoud
Geen animaties en gegil

Kindvrije vakanties populair: 'Kinderen kunnen verstorend werken'

Laurens van Luxemburg runt een hotel waar geen kinderen welkom zijn Beeld © Editie NL

Geen gespetter en gegil in het zwembad en zo lang uitslapen als je wil. Het aanbod aan kindvrije vakanties of accommodaties neemt toe. "Even zonder kinderen van jezelf, en vooral ook zonder de kinderen van anderen."

Het aantal mensen dat kiest voor een kindvrije vakantie groeit. Dat blijkt uit een rondgang van de Telegraaf. Ook zijn steeds meer plekken waar deze reizigers terechtkunnen, ziet Michelle de Wit van D-reizen. "Waar er vroeger maar één 'adult only'-hotel in de gidsen stond, is er nu een enorm aanbod. Bij sommige hotels is slechts een gedeelte 'adult only' ingericht, maar er zijn ook accommodaties die volledig kindvrij zijn." 

Soorten reizigers

Het type reiziger dat hiervoor kiest varieert. "Aan de ene kant zien we een groep van 30 à 35 jaar die nog kindloos is. Maar daarnaast ook de babyboomers. Dat zijn de 55+-ers die even lekker zonder kinderen weg willen."

Vliegtuigmaatschappijen
Lees ook:
Vliegtuigmaatschappijen experimenteren met kindvrije stoelrijen

De Wit begrijpt wel waarom. "Bijna overal waar we naartoe gaan, komen we kinderen tegen. Soms is het wel heel erg lekker om geen krijsende kinderen en wilde animaties om je heen te hebben. Tijdens je vakantie wil je optimaal genieten en dan kan een kind voor sommigen heel verstorend werken."

Hotel voor volwassenen

Laurens van Luxemburg speelt op deze trend in. Hij runt het hotel Luxexcellent, waar geen kinderen welkom zijn. "Het hotel is 18+. We hebben daar bewust voor gekozen om de gasten rust te geven. Even zonder kinderen van jezelf, en vooral ook zonder de kinderen van anderen", vertelt hij aan Editie NL.

Mensen doen dat over het algemeen te weinig, vindt hij. "Als er kinderen in de buurt zijn, draait alles om de kinderen."

Kinderloos
Lees ook:
Kinderloos is niet kansloos

In zijn hotel hebben de gasten volgens Van Luxemburg alle de tijd voor elkaar. "Hier kun je van elkaar genieten zonder ergens aan te hoeven denken. Ik kan me voorstellen dat mensen daar soms behoefte aan hebben."

Rust

Dat geldt ook voor Fabienne en Richard, een stel dat momenteel in het hotel verblijft. "Het is lekker om er soms samen tussenuit te gaan", vertelt Fabienne aan Editie NL.

"Voor ons is rust heel belangrijk", legt Richard uit. "Wij zoeken specifiek naar een plek waar dat zo makkelijk mogelijk lukt. Op werk sta je altijd aan, je hoort alles. Als je tot rust wil komen, wil je geen gedoe om je heen."

Fabienne vult aan: "En je kunt lekker uitslapen."