Ga naar de inhoud
'Drink het lauw'

Hete thee grootste oorzaak van brandwonden bij jonge kinderen

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Pas op met het drinken van thee in de buurt van kinderen. Hoewel er al jaren voor wordt gewaarschuwd, gaat het nog steeds vaak mis. Hete thee is volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting de nummer-één-oorzaak van brandwonden bij kinderen tot vier jaar oud. Moeten we voortaan onze thee lauw drinken om ongelukken te voorkomen? "Groene thee wordt er zelfs lekkerder van."

In het Rotterdamse Brandwondencentrum Maasstad Ziekenhuis komen vaak kinderen terecht. Eén op de drie patiënten die daar worden geholpen is jonger dan vier jaar. Het gaat jaarlijks om ruim 130 gevallen. 

"Niet alleen in deze regio zijn kinderen oververtegenwoordigd", vertelt brandwondenarts Ymke Lucas van Brandwondencentrum Maasstad Ziekenhuis aan Editie NL. "We zien vergelijkbare aantallen bij brandwondencentra in heel Nederland." 

Brandwonden
Lees ook:
Brandwonden bij kinderen ontstaan vaak in het bijzijn van ouders

Vooral hete thee is de boosdoener. Volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting is dat de meestvoorkomende oorzaak van brandwonden bij kinderen onder de vier. "Jonge kinderen zijn heel nieuwsgierig en grijpen om zich heen om dingen te ontdekken", zegt Lucas. 

Dunnere huid

Hun huid is dunner dan die van volwassenen, dus de gevolgen zijn groot. "Bij ons zou hete vloeistof minder erge wonden maken. De plek kleurt dan hoogstens een beetje rood of raakt licht verbrand", zegt de brandwondenarts. "Er is namens de brandwondenstichting een speciale campagne voor ouders, zodat ze er extra op letten."

Koele thee

Om het risico te verkleinen zou je je thee best wat koeler kunnen drinken, zegt theespecialist Richard Schukkink van de International Tea & Coffee Acadamy. "Het is een trend om thee vaker koud of op kamertemperatuur te serveren", vertelt hij aan Editie NL. "Er zijn ook restaurants die theemenu's aanbieden. Daar wordt de thee ook niet heet geserveerd, want dan zou je deze niet kunnen drinken als je eten er is."

7
Lees ook:
7 dingen die je met gebruikte theezakjes kunt doen

De temperatuur van het water heeft ook effect op de smaak. "Groene thee met koeler water wordt wat minder wrang en dat vinden de meeste mensen lekkerder. Je kunt het best voor water van 60 graden kiezen", zegt Schukkink. "Maar ook zwarte thee wordt zoeter als het met kouder water wordt gemaakt." 

Bij kruidenthee maakt het qua smaak weinig verschil of het met kokend water gezet of niet. "Ook dat soort kun je dus prima koud of lauw drinken."