Ga naar de inhoud
Muzieksmaak

Dit zegt je Spotify Wrapped-lijst over jou: 'Uiting van je persoonlijkheid'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Het einde van het jaar nadert en dus regent het muzieklijstjes. De stembussen voor de Top 2000 zijn geopend en mensen kregen woensdag hun Spotify Wrapped – een overzicht van hun meest beluisterde nummers van 2022 – voorgeschoteld. Wat zegt zo'n lijstje over je identiteit? "Als iemand van jazz houdt, is de kans groot dat hij of zij netter en gestructureerder door het leven gaat."

De kans is groot dat je op Instagram deze week al de nodige Spotify-lijstjes bent tegengekomen. Het muziekplatform maakt voor iedere gebruiker een gepersonaliseerd lijstje met de meest beluisterde nummers, artiesten en genres van het jaar. 

Trots

Dat mensen die lijstjes massaal delen, komt doordat ze aan de hand van hun muzieksmaak graag willen laten zien wie ze zijn, zegt Tom ter Bogt, hoogleraar Popmuziek en Jeugdcultuur. "Het is een uiting van je eigen persoonlijkheid en laat zien waar je gelukkig van wordt."

Massaal
Lees ook:
Massaal Spotify-lijstjes delen is begonnen: 'Gezond vleugje narcisme'

Uit zo'n lijstje kun je volgens hem veel over iemand opmaken. "Allereerst zegt het iets over de tijd waarin je geboren bent. Mensen blijven over het algemeen naar de muziek uit hun puberteit luisteren. Je muzieksmaak is in die zin erg constant", vertelt hij aan Editie NL.

Muziek uit jeugd

Op je 23ste is je muzieksmaak volgens Ter Bogt helemaal gevormd. "Vervolgens zie je dat die muziek ook veel later in het leven nog geluisterd wordt. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de nummers waarop er in de Top 2000 wordt gestemd. De muziek uit de vroege jeugd krijgt nog steeds de voorkeur."

Identiteit

Muziek is bovendien gelinkt aan bepaalde eigenschappen waar mensen zich mee identificeren. "Dat zie je aan het feit dat jonge mensen die bevriend zijn vaak naar dezelfde soort muziek luisteren. Soort zoekt soort", zegt de hoogleraar. "Als ze eenmaal vrienden zijn kunnen ze elkaar vormen en elkaars muzieksmaak versterken."

Jeroen
Lees ook:
Jeroen maakt grote fout in zijn Top 2000-stemlijst

Ook kan muzieksmaak volgens Ter Bogt iets zeggen over iemands karaktertrekken. "Als iemand van jazz houdt, is de kans groot dat hij of zij netter en gestructureerder door het leven gaat. De rust van de muziek zit dan ook in het leven gebouwd."

Vrachtwagenchauffeurmuziek

Het onderscheid tussen luisteraars van verschillende genres merkt ook radio-dj Bart Arens van NPO Radio 2. "Als ik op de radio een stevige plaat van AC/DC laat horen, reageren over het algemeen vooral vrachtwagenchauffeurs. Dat gebeurt niet als ik een nummer van Suzan en Freek draai."

Arens ziet ook qua kledingstijl verschillen tussen muziekliefhebbers. "Als ik iemand volledig in het zwart en met donkere make-up langs zie komen, verbaast het me niet als diegene van Within Temptation houdt. Hetzelfde geldt voor mensen met grote kettingen en rapmuziek. Maar dat zijn wel de uitschieters."

Nieuwe muzieksmaak

Toch kan je muzieksmaak – ondanks dat die al op jonge leeftijd gevormd is – gedurende je leven nog veranderen, zegt hoogleraar Ter Bogt. "Ik ben daar zelf een voorbeeld van. Vroeger luisterde ik veel naar soulmuziek, nu ben ik ook liefhebber van hiphop. Dat bestond vroeger nog niet, daar ben ik ingegroeid. Daarnaast zijn klassieke muziek en jazz ook genres waar mensen vaak pas later kennis mee maken."