Je hebt ze misschien al voorbij zien komen op social media: foto's die gemaakt zijn op basis van kunstmatige intelligentie. De app Lensa gebruikt echte foto's van je en maakt hier vervolgens nieuwe afbeeldingen van. Op die manier krijg je de perfecte profielfoto. Je maakt als het ware een avatar van jezelf. Zijn in de toekomst al onze selfies door een computer gegenereerd?
De selfies en portretfoto's die de app van je maakt zijn dus niet echt, het is eigenlijk een computertekening van jezelf. Techjournalist Erwin Vogelaar van NU.nl legt uit hoe de app werkt. "Je selecteert als gebruiker 10 tot 20 foto's van jezelf waar je duidelijk op staat. Die worden verwerkt in de cloud en daar rolt dan een hele set aan nieuwe foto's uit. Die zijn vooral bedoeld als profielfoto."
Zonder fotograaf maak je op die manier de beste foto van jezelf die je kan bedenken. "Iedereen wil een leuke profielfoto. Als je niet zo fotogeniek bent is dit een handige manier om toch een goede foto te maken. Of als je geen mensen in je omgeving hebt die leuke foto's van je maken."
Toekomst
Toch is zo'n door technologie gegenereerde profielfoto niet zonder risico's, zegt Vogelaar. "Mensen zouden misbruik kunnen maken van de app door foto's van een ander te gebruiken en zo nepprofielfoto's te maken. Maar op dit moment zie je nog wel dat het tekeningen zijn en dat het nog niet fotorealistisch is. Dat kan ik de toekomst zeker wel veranderen. Artificial intelligence verbetert zichzelf."

Dat deze techniek nog beter wordt is slechts een kwestie van tijd, denkt ook Jarno Duursma, expert op het gebied van technologische trends. "We gaan ernaartoe dat de digitale realiteit super makkelijk te realiseren is en dat je deze met het grootste gemak kan manipuleren. Dat je niet meer goed weet of datgene wat je ziet echt of nep is."

En het zal volgens hem steeds een stapje verder gaan. "De evolutie is dat kunstmatige intelligentie steeds beter in staat is om volledig digitale content te genereren. Dat kan nu met afbeeldingen, video's en stemmen. Wij noemen dat synthetische media."
Als je als gebruiker niet meer weet of iets authentiek of synthetisch is dan kan dat behoorlijk lastig zijn. "Bij een email die door artificial intelligence (AI) is geschreven maakt dat niet zoveel uit, maar bij belangrijke documenten of video's is het wel belangrijk om te weten wie het heeft gemaakt: een mens of computer."