Ga naar de inhoud
Dierenpark de Rippert

Opnieuw alpaca overleden na voederen door bezoekers in Helmond

Lili 2 was pas zeven maanden oud Beeld © Dierenparken Helmond

Stop met het voeren van de dieren in Dierenpark de Rippert. Die oproep doet voorzitter Maarten Koolen nadat voor de tweede keer in enkele maanden een alpaca is overleden. Eerder stierven er ook al twee lama’s. "Mensen gooien te pas en te onpas voedsel in de weide."

Het is al jaren een probleem in het openbare dierenpark in Helmond: mensen die hun etensrestjes meenemen om aan de dieren te voeren. "Bezoekers gooien te pas en te onpas voedsel in de weide", zegt voorzitter Koolen. "Dat loopt uiteen van soepgroente tot chocola, speculaas en rijst. Alles wat eigenlijk in de kliko thuishoort wordt hier gedumpt."

Lili 2

Deze week is Lili 2 daar het slachtoffer van geworden. De dierenarts heeft nog geprobeerd de alpaca te redden met een injectie antibiotica, maar het wilde niet baten. Ze was nog maar zeven maanden oud.

Alpaca's
Lees ook:
Alpaca's en varken ontsnappen en maken wandeling in Ootmarsum

Koolen – die ook voorzitter is van twee andere dierenparken in Helmond – is er niet over te spreken. "Dit is heel triest, zeker omdat het te vermijden was. Inmiddels is het geen incident meer te noemen. Enkele maanden geleden gebeurde het al met een andere alpaca.. En daarvoor overleden er al twee lama's. Dan heb ik het over een tijdsbestek van 2,5 jaar." 

Ook de andere dieren in het park – waaronder wallaby's, geiten en herten – lijden eronder. "Alpaca's zijn wat gevoeliger, dus die overlijden eerder. Maar de andere dieren willen we ook graag gezond houden, en niet moddervet." 

Voerverbod

Om te voorkomen dat het vaker gebeurt heeft het dierenpark besloten dat het voederen van dieren per direct verboden is. "Over een paar dagen worden er bordjes geplaatst met die boodschap." Koolen vindt het zonde dat dit nodig is. "Veel mensen met kinderen komen hier juist naartoe om de dieren voeren, dat is het leuke van zo'n dierenpark. Maar op deze manier is het niet vol te houden. Het loopt de spuigaten uit."

Voorheen mocht er alleen groente gevoerd worden. "Maar we krijgen de excessen er niet uit. Als we mensen erop aanspreken lopen ze een rondje om en gooien ze hun restjes eten alsnog. Er is onmiddellijk strenger beleid nodig."