Ga naar de inhoud
Minder plastic afval

Arissa shopt verpakkingsvrij: 'Het is makkelijker dan je denkt'

Dit neemt Arissa allemaal mee als ze boodschappen gaat doen Beeld © Editie NL

Losse zakjes koffiemelkpoeder, aubergines in plastic, koffiecups en stickers op fruit. De Europese Commissie wil af van al deze losse verpakkingen en komt deze week met nieuwe maatregelen. De verpakkingen moeten afbreekbaar of herbruikbaar zijn. Voor Arissa is dat goed nieuws. Zij leeft verpakkingsvrij en hoopt dat meer mensen dat gaan doen.

Arissa Nieuwenhuis uit Diemen is lid van Zero Waste Nederland. Een organisatie die een afvalvrij leven stimuleert. Even boodschappen doen vergt voor Arissa heel wat voorbereiding.  "Ik neem uiteraard een boodschappentas mee van gerecycled materiaal", vertelt ze tegen Editie NL. "Maar daarnaast neem ik ook losse potjes mee voor pasta, linzen en noten. Ik heb een speciaal doosje waar ik losse eieren in kan doen en een bijenwasdoek waar ik kaas in doe."

Dat klinkt allemaal heel mooi maar in de meeste supermarkten is een pond kaas gewoon al voorverpakt in plastic. Bovendien zijn niet alle verpakkingsvrije winkels even succesvol. Zo wordt er nog maar weinig gebruik gemaakt van de verpakkingsvrije afdeling van de Albert Heijn XL aan het Gelderlandplein in Amsterdam.

AH
Lees ook:
AH Verpakkingsvrij nog geen succes: 'Bal ligt bij de consument'

Daarom maakt ze voordat ze boodschappen doet een lijst van winkels waar ze naartoe kan. "Groenten en fruit haal ik op de markt. Gelukkig komen er steeds meer verpakkingsvrije winkels bij. Ik raad iedereen aan die dit ook wil doen om gewoon aan de lokale ondernemer te vragen of je je eigen verpakkingen mag gebruiken." Volgens haar staan winkeliers daar meer voor open dan we denken. "Het is gemakkelijker dan je denkt."

Daarnaast denkt ze dat het ook gemakkelijker wordt als het door Europa meer gestimuleerd wordt. Daarom is ze blij met de aangekondigde maatregelen. "Ik denk dat het dankzij deze maatregelen normaal wordt voor iedereen en niet alleen voor de kleine groep die zich er al mee bezig houdt."   

Afbreekbare verpakkingen

De Europese Commissie wil dat verpakkingen uiteindelijk recyclebaar of afbreekbaar worden. Een groep studenten van de Maastricht University onderzoekt nieuwe manieren om producten die nu van plastic worden gemaakt van afbreekbare materialen te maken. Zo proberen ze koffiebekertjes te maken van bijvoorbeeld de schil van koffiebonen.

"Eerst laten we de schillen drogen, dan wordt het een soort poeder. Dan verhitten we het en persen we het in een metalen mal onder hoge druk", legt student Hannah Bosland van studententeam ComposTerra uit aan Editie NL. "Dan wordt het hard materiaal. Er zijn bijna geen toevoegingen, waardoor het puur natuur is." Deze verpakkingen kunnen na gebruik bij het gft-afval weggegooid worden.