Ga naar de inhoud
Inboedel gratis

Dit café is gratis over te nemen: 'Je hoeft alleen huur te betalen'

Jimmie in zijn café Beeld © Editie NL

Altijd al een kroeg willen hebben? In het Zeeuwse Westdorpe kun je er één voor niks overnemen. Cafébaas Jimmie van Houcke is ermee gestopt en geeft de inventaris gratis weg. "Het enige wat je moet regelen is het huurcontract."

Jimmie is door omstandigheden in oktober gestopt met zijn Café 't Oude Raedhuis, maar de zoektocht naar een vervanger leverde in eerste instantie niks op. Maar inmiddels staat de telefoon roodgloeiend, nu bekend is dat de kroeg in Westdorpe gratis over te nemen is.

Inboedel gratis

"Ik gun het een startende ondernemer", vertelt Jimmie aan Editie NL. Wie het café wil gaan uitbaten, hoeft daarom alleen maar de huur te gaan betalen. De hele inboedel, van tap tot tafels, mag je gratis hebben.

"Het zou zonde zijn als het leeg blijft staan", legt de huidige uitbater uit. "Het is een prachtig pand, daar moet iets mee gebeuren. Anders heeft het dorp ook nog maar één café, dat moeten er gewoon twee blijven."

Inmiddels heeft Jimmie heel wat reacties gehad. Hij moet ze nog doornemen om te kijken of er serieuze gegadigden bijzitten. "Ik wens de overnemers veel succes", zegt hij. "En ik kom zeker nog een biertje drinken."

Nog steeds huur betalen

Het aanbod van Jimmie klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Het komt vaker voor dat gebouwen te koop of te huur zijn voor kleine bedragen. Je moet volgens makelaar Kelly Janssen daarom wel altijd goed opletten wat je eigenlijk krijgt.

"In dit geval neem je eigenlijk gewoon zijn huurovereenkomst over en de inboedel van een café. Als die inboedel al wat ouder is, dan is de waarde waarschijnlijk ook niet zo hoog", legt de makelaar uit. "Wat krijg je dan eigenlijk gratis? Tafels, stoelen en wat koelingen. Dat is leuk dat je dat er gratis bij krijgt, maarja je moet nog steeds iedere maand de huur betalen."

Gebruik dus vooral je verstand. "Je moet goed opletten wat er in de overeenkomst staat. Iets wat te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook."