Ga naar de inhoud
Bewegende verkeerspaal

Na meer dan 50 botsingen wordt Haagse 'horrorpoller' uitgeschakeld

Dit paaltje zorgde voor tientallen aanrijdingen Beeld © ANP

De beruchte 'horrorpoller' op de Escamplaan in Den Haag zal voorlopig geen slachtoffers meer maken. De bewegende verkeerspaal, die automobilisten moest tegenhouden bij het ziekenhuis, gaat voorlopig naar beneden. De paal werd vorig jaar in gebruik genomen en sindsdien zijn meer dan vijftig auto's, busjes, scooters en motoren ertegenaan gebotst.

De paal staat normaal gesproken omhoog en zakt als er een lijnbus, een ambulance of een ander hulpvoertuig nadert, want die mogen wel over de busbaan erachter. Maar dat ging regelmatig mis: mensen zagen de poller regelmatig over het hoofd.

Groen wegdek

Rond de poller staan al felgele verkeersborden, er zijn lijnen en pijlen op de weg aangebracht en de gemeente heeft verkeersregelaars ingezet, maar voor de bestuurders bleek dat allemaal niet voldoende om een botsing te voorkomen. Daarom wordt de verkeerspaal voorlopig uitgeschakeld, bevestigt de gemeente Den Haag een bericht van Omroep West.

Auto's
Lees ook:
Auto's knallen massaal op verzinkbare verkeerspaal: ook Den Haag wil af van 'horrorpoller'

De gemeente heeft besloten om meer maatregelen te nemen om aanrijdingen te voorkomen. Zo moet het wegdek groen worden geverfd, zodat bestuurders nog duidelijker zien dat ze een paal naderen. Hoe lang het duurt om dat te regelen, is nog niet bekend. Daarom gaat de poller omlaag tot de aanpassingen klaar zijn.

Bekeuring

De gemeente overweegt om in de toekomst de verkeerspaal te vervangen voor bewakingscamera's. Dan krijgen mensen een bekeuring als ze over de busbaan rijden, maar blijft een botsing ze bespaard.