Ga naar de inhoud
Protesten in China

Demonstreren met leeg A4'tje: 'Ze kunnen zich niet vrij uitdrukken'

Demonstranten in China met lege A4'tjes Beeld © ANP

Een leeg A4'tje als symbool van protest. Het is te zien in China, waar de afgelopen dagen wordt geprotesteerd tegen het strikte coronabeleid in het land. Het blanco A4'tje dook al eerder op als protestsymbool. Waar staat het voor?

Het lege A4'tje dook voor het eerst op tijdens protesten in Hongkong in 2019. "Protestleuzen werden verboden, dus kwam het lege A4'tje naar voren", legt Elke Kuijper van Amnesty International uit.

Dat is ook waarom het nu in China gebruikt wordt tijdens de demonstraties. "Het is een uitdrukking  van een protest tegen censuur. Mensen kunnen zich niet vrij uitdrukken. Daarbij komt een reële angst dat mensen vervolgd worden om de teksten waarmee ze protesteren", vervolgt Kuijper.

Inwoners
Lees ook:
Inwoners van China opnieuw de straat op tegen streng coronabeleid

De censuur in China maakt mensen creatief, zegt Kuijper. "Ze leren eromheen te werken." Daarom protesteren ze dus zonder tekst. Soms worden ook symbolen gebruikt. "Daarbij is voor de mensen die protesteren duidelijk waar ze naar verhuizen, maar het zijn geen directe verwijzingen."

'Mond gesnoerd'

Symbolen helpen bij protesten om in één beeld te zien waar het om gaat. "Een rode roos op 1 mei, of een geel hesje", geeft sociaal psycholoog Kees van den Bos als voorbeeld. "Je ziet dat symbolen gekopieerd worden."

Slechte
Lees ook:
Slechte vaccins, streng beleid: waarom China zo worstelt met corona

Het lege blaadje is een slimme zet volgens Van den Bos. "Het zegt: ik demonstreer. Maar een regering kan er niet op inspelen omdat je het niet specificeert." Daarbij draagt het A4'tje sterk de boodschap uit dat mensen de mond gesnoerd wordt. "Het geeft ook aan bij de politie: sla mij maar in de boeien met mijn lege A4. Dat is toch iets waar je over na moet denken."