Ga naar de inhoud
Turnleraar veroordeeld

Seksuele voorkeur voor pubers beïnvloedt straf en behandeling dader

Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Vandaag was de uitspraak in de zaak rondom de dood van de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude. Turnleraar Olivier van de G. (33) kreeg een straf van 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Deskundigen zeggen dat Van der G. een afwijkende seksuele voorkeur heeft: hij zou vallen op pubers van 12 tot 16 jaar. Dat wordt ook wel hebefilie genoemd, een voorkeur die invloed kan hebben op de straf en behandeling.

Het lichaam van de 14-jarige Esmee werd vorig jaar op oudejaarsdag gevonden in een parkje in Leiden. Ze zou een dag eerder door haar turnleraar om het leven zijn gebracht. Met hem had ze een seksuele relatie. Olivier van de G. (33) was ook in het bezit van kinderporno.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben Van de G. onderzocht. Zij concluderen dat hij een afwijkende seksuele voorkeur heeft voor pubers.  

Twaalf
Lees ook:
Twaalf jaar cel en tbs voor turnleraar die Esmee (14) doodde

Seksuele voorkeur voor kinderen valt onder te verdelen in vier categorieën:

  • infantofilie (voorkeur voor kinderen van 0-5 jaar)
  • pedofilie (voorkeur voor kinderen van 6-10 jaar)
  • hebefilie (voorkeur voor kinderen van 11-14 jaar)
  • efebofilie (voorkeur voor kinderen van 15-19 jaar)

Volgens Stop it Now, een organisatie met als doel het voorkomen van seksueel kindermisbruik, heeft 68 procent van de personen met een seksuele voorkeur voor kinderen een voorkeur voor kinderen van 11-14 jaar.

Hebefilie

Van der G. heeft dus een voorkeur voor pubers. Deze specifieke voorkeur voor een bepaalde leeftijdsgroep kan volgens strafrechtadvocaat David Rutten invloed hebben op de straf.

"Bij verkrachting zit er geen verschil in straf, het gaat daarbij om het binnentreden van een lichaam, daarbij maakt het niet uit hoe oud een kind is", vertelt hij tegen Editie NL. "Een verkrachting van iemand die 15 is, wordt even zwaar bestraft als een verkrachting van een kind van 5."

Maar dat is anders bij ontucht, waar Van der G. nu voor veroordeeld is. "Als iemand aangeeft een seksuele voorkeur te hebben voor kinderen met een leeftijd tussen de 12 en 16 jaar, een hebefiel, dan is die leeftijd bepalend voor de vraag hoe hoog een straf voor ontucht kan zijn. En die is doorgaans lager dan wanneer je dezelfde handelingen pleegt met iemand die nog geen 12 is."

Dat zou volgens Rutten kunnen komen doordat iemand van 16 weerbaarder is dan iemand die nog geen 12 is. Daarbij maakt het geen verschil of een puber wel of niet instemming heeft gegeven voor de seksuele handelingen. "Dat wordt door de maatschappij bij iedereen onder de 16 als onethisch gezien."

Behandeling

Ook bij de behandeling van de verschillende seksuele voorkeuren speelt de leeftijd mee. Wineke Smid, hoofd onderzoeker van centrum voor klinische forensische psychiatrie Van der Hoeven Kliniek, legt uit hoe dat zit. "Bij de voorkeur voor heel jonge kinderen richt de behandeling zich specifiek op die interesse, want het is seksueel gezien vreemd om je aangetrokken te voelen tot deze jonge kinderen, die eigenlijk nog helemaal geen seksuele wezens zijn."

Bij hebefilie is dat net iets anders. "Als je een delict hebt gepleegd met iemand die een tiener is, dan zal de nadruk meer liggen op de anti-socialiteit. Niet dat het vreselijk vreemd is om dat aantrekkelijk te vinden, maar wel dat je een hufter bent als je daar wat mee doet. Want je moet je gewoon aan de afspraken houden. Ze zijn hoe dan ook te jong om zelf te beslissen met wie ze seks hebben."