Ga naar de inhoud
Nunspeet

Ezra vindt schorpioen in haar schuur: 'Wel giftig, niet gevaarlijk'

Beeld © Ezra van Olst

Het was flink schrikken voor Ezra van Olst afgelopen woensdag. Terwijl ze in haar huis in Nunspeet billendoekjes aan het zoeken was, zag ze iets zwarts wegschieten. Het bleek een schorpioen te zijn. "Waarschijnlijk is het de Europese zwarte, of de Italiaanse schorpioen."

Ezra van Olst was woensdagmiddag nietsvermoedend haar dochtertje aan het verschonen toen de billendoekjes op waren. "Ik ging naar de schuur om daar nieuwe doekjes te halen. Ik opende de onderste la en zag iets zwarts wegschieten", vertelt ze aan Editie NL. Snel deed ze de la weer dicht. "Ik rende naar mijn vriend om te vragen of hij even wilde kijken. 'Wow, een schorpioen!', riep hij. Ik schrok en zei meteen dat hij hem weg moest halen."

Levende
Lees ook:
Levende schorpioen reist mee uit Costa Rica: 'Laat je koffer niet open staan'  

Hoe de schorpioen in de schuur is gekomen is een raadsel. "Misschien is hij met de billendoekjes meegekomen, hij zou makkelijk door de opening passen", denkt Ezra.

Lijken op elkaar

Dat de schorpioen uit de billendoekjes is gekropen lijkt bioloog Mátyás Bittenbinder sterk. "Hij zal eerder meegereisd zijn met tuinproducten, denk aan een olijfboom of stenen. Dat zijn mooie verstopplekjes aangezien deze dieren van donkere en koele plekjes houden."

Om wat voor schorpioen het gaat vindt hij lastig te zeggen. "Alle Europese schorpioenen lijken op elkaar." Er zijn wel 75 soorten in Zuid-Europa. "Het zou best de Europese zwarte schorpioen of de Italiaanse schorpioen kunnen zijn."

Onlangs reisde er ook een schorpioen mee in een koffer na een trip uit Costa Rica. "Het komt dus vaker voor, maar het is alsnog best bijzonder." 

Niet gevaarlijk

Als je een Europese schorpioen tegenkomt, hoef je volgens Bittenbinder niet bang te zijn. "Ze zijn giftig, maar niet per se gevaarlijk. Als je gestoken wordt, voelt dat een beetje als een bijensteek. Maar je hoeft niet te vrezen voor je leven."

Levende
Lees ook:
Levende schorpioen reist mee uit Costa Rica: 'Laat je koffer niet open staan'  

En de schorpioen van Ezra? Die heeft haar vriend in bezit genomen. "Hij vond het dier geweldig en wilde het houden. Ik vind het een vreselijk idee, maar hij heeft inmiddels al een terrarium gekocht. Dus we hebben een nieuws huisdier." Inmiddels heeft haar vriend hem mee naar kantoor genomen.