Ga naar de inhoud
Schulden

Angst om brieven te openen: 'Als je ze negeert, bestaan ze niet'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Een klepperende brievenbus. Voor sommige mensen is het een geluid waar ze de rillingen van krijgen. Zo ook voor Angela, die uit angst voor nieuwe rekeningen haar post niet meer open durft te maken. Toch moet je dat juist wel doen, zeggen deskundigen.

Angst, heel veel angst. Dat voelde Angela* als ze naar haar stapel post keek. Haar bedrijf schommelde op het randje van faillissement. "De berg met post werd steeds groter. Ik was zo bang voor elke brief die binnenkwam, dat ik ook mijn privépost niet meer open durfde te maken", vertelt ze aan Editie NL.

Herkenbaarheid

Een herkenbaar probleem, zo laten mensen weten op Facebook. "Ik herken het gevoel zo diep. Inmiddels heb ik al jaren mijn leven op orde, maar dat klotegevoel als de postbode komt moet nog steeds slijten", schrijft iemand. "Ik noem het altijd mijn acceptgirotrauma", zegt een ander.

Financiële problemen

Het aantal mensen in financiële problemen in Nederland neemt toe. Op dit moment kampt 42 procent van de mensen met betalingsproblemen. Dertig procent van de mensen kreeg dit jaar een betalingsherinnering. In 2018 was dat nog 17 procent. 

Bron: Nibud

Hulp

Organizer Carina Bezemer helpt mensen met het organiseren en opruimen van hun post. "Mensen laten hun geopende brieven vaak liggen en gooien ze niet weg. Alleen ze blijven ongeopend. Maar op een gegeven moment moet je er toch iets mee doen", zegt ze tegen Editie NL.

Bezemer opent de brieven dan stuk voor stuk met hen. "We beginnen dan met de dingen die er het minst eng uitzien, dus reclamefolders of een krant of tijdschrift. Tijdens het openen komen mensen erachter dat het best meevalt, of dat sommige rekeningen zelfs al betaald zijn."

Maar het kan ook tegenvallen. "Dan moet je er iets mee. Ik kan dan helpen de boel op een rijtje te zetten, of ik zorg dat deze persoon bij de juiste instantie terechtkomt." 

Opstapelende rekeningen

Veel mensen hebben op dit moment te maken met opstapelende rekeningen, zegt financieel psycholoog Anne Abbenes. "Daar spelen de energiekosten natuurlijk een grote rol in. Er wordt geen perspectief geboden. Mensen hebben last van een emotionele overstroming in het brein. Dan blokkeer je." Je kunt dan juist onlogische keuzes maken. "Bijvoorbeeld een heel dure kerstboom kopen."

Jongeren
Lees ook:
Jongeren vaak in financiële problemen door online shoppen op afbetaling

"Of mensen willen juist alles met geld vermijden en openen hun brieven niet", gaat Abbenes verder. Die mensen lopen kans in de problemen te komen. "Ze zijn op dat moment alleen bezig met de korte termijn: overleven. Als je de brieven niet openmaakt, bestaan ze niet." 

Uiteindelijk is het belangrijk dat ze de overstroming in hun brein stoppen. "Zorg voor positiviteit. Ga buiten bewegen, schrijf het van je af of ga met iemand in gesprek. Dat helpt. En weet dat je niet alleen bent."   

*De naam Angela is gefingeerd. Haar echte naam is bij de redactie bekend.