Ga naar de inhoud
Voedselbank Breda

Stel bakt 4000 gratis oliebollen voor mensen die het moeilijk hebben

Beeld © René en Tiny Scheepers

Gratis oliebollen bakken voor bijna 700 gezinnen: René en Tiny Scheepers draaien er hun hand niet voor om. Het stel deelt tot en met 15 december bollen uit aan klanten van de voedselbank. Per persoon mogen zij twee stuks ophalen bij de kraam van het stel in Breda. "Iedereen moet de mogelijkheid hebben om oliebollen te eten tijdens de feestdagen." 

René en Tiny Scheepers hebben al 35 jaar een oliebollenkraam. Maar dit jaar bakken ze niet alleen voor hun betalende klanten. Alle klanten van Voedselbank Breda zijn welkom om twee gratis bollen te komen halen. Ze krijgen daarvoor bonnen thuisgestuurd. "Ze hebben hierbij de keuze uit oliebollen en krentenbollen, met of zonder suiker", vertelt René aan Editie NL. 

Armoede aan het licht brengen

Het is niet de eerste keer dat de familie Scheepers dit organiseert. Een paar jaar geleden deden ze het ook. "Ik ben toen zelf met het idee naar de voedselbank gegaan, omdat ik graag wat wilde doen voor andere mensen", zegt René. "Dit jaar wilde ik het nogmaals doen om de armoede in Nederland aan het licht te brengen."

Ook voor het stel zelf is het de afgelopen tijd niet altijd even makkelijk geweest. "Door corona hebben we het financieel erg zwaar gehad. En door de inflatie zijn de grondstoffen die we gebruiken gigantisch duur geworden." Toch vindt hij het belangrijk om zich in te zetten voor zijn medemens. "Iedereen moet de mogelijkheid hebben om oliebollen te eten tijdens de feestdagen." 

Wildgroei
Lees ook;
Wildgroei aan oliebolsmaken: van shoarma tot limoncello en tompouce

Luxeproduct

Thijs Verhees van de voedselbank in Breda vindt het een geweldige actie. "Het is heel mooi dat ze dit doen voor mensen die hier geen geld voor hebben. Oliebollen zijn namelijk een luxeproduct", vertelt Verhees. Hij maakt zich wel zorgen over de komende maanden. "Het aantal aanvragen stijgt dramatisch. Ik ga ervan uit dat er aan het einde van het jaar tientallen gezinnen erbij zijn gekomen. Terwijl de hoeveelheid eten die we binnenkrijgen gelijk blijft."

Oproep

René hoopt veel van de klanten de komende tijd te mogen ontvangen. Tot nu toe zijn er nog niet veel langsgekomen. "Ik ga ervan uit dat mensen de bon bewaren tot de feestdagen. Dan wordt het vast wel druk." De oliebollenbakker hoopt dat ook andere mensen deze feestdagen aan hun medemens zullen denken. "Kijk wat meer naar elkaar om, er zijn genoeg mensen die het moeilijk hebben."