Ga naar de inhoud
De Lier

Een van de laatste videotheken in Nederland stopt: 'Twintig jaar kennis weg'

Beeld © Peter Vermeer

Videotheken, bestaan die nog? Jazeker – al zijn het er niet veel meer. Eén van de laatste van Nederland, in het Zuid-Hollandse De Lier, stopt ermee. Eigenaar Peter Vermeer is teleurgesteld. "Je ziet ruim 20 jaar aan films door je handen heen gaan."

Vijfentwintig jaar geleden begon Filmclub De Lier met het verhuren en verkopen van cd’s en films. Dit ging volgens Peter Vermeer erg goed, maar de laatste jaren werd het steeds moeilijker. "Eerst begonnen mensen met het illegaal downloaden van films. Later werden streamingdiensten steeds populairder. En corona was uiteindelijk het laatste zetje." 

Gratis films

Ondanks deze tegenslagen deed Vermeer zijn best het hoofd boven water te houden. "Ik ben gratis weekfilms gaan aanbieden om zo nog mensen naar de winkel te trekken. Dit ging even goed", vertelt Vermeer. Maar het succes was van korte duur. "Ik had niet genoeg inkomsten om nieuwe films te kopen, en daar was ook vraag naar."

Daling videotheken in Nederland

Niet alleen de winkel van Vermeer heeft het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad: dat gold ook voor andere videotheken in Nederland. Begin 2005 waren er nog 1263 winkels, nu zijn dat er nog maar 11.

Bron: Onderzoeksbureau Locatus

Vermeer vindt het heel jammer dat de winkel zo tot zijn einde komt. "Je ziet ruim twintig jaar aan films door je handen heen gaan, waar je afscheid van moet nemen", vertelt hij aan Editie NL. "Ik heb zo lang kennis opgedaan van alle soorten films, waar ik nu niks meer aan heb. Daarnaast ga ik de gezelligheid en de interactie missen." 

Kunstenaar
Lees ook:
Kunstenaar brengt ode aan de videotheek: 'Ik vind het cultureel erfgoed'

Films voor een prikkie

De films worden nu verkocht voor drie euro per stuk, de voormalige huurprijs. "Filmliefhebbers kunnen hier hun collectie compleet maken", vertelt Vermeer. "Ik heb van alles, denk aan James Bond en Marvel." Binnenkort verlaagt hij de prijs naar één euro om de laatste films kwijt te raken.

Hij heeft overigens niet alle exemplaren in de verkoop gedaan. "Ik heb een aantal favorieten en die neem ik zelf mee naar huis."

Top 250 IMDb

En het pand? Dat tovert Vermeer om tot speelgoedwinkel. Daar zullen ook nog een paar films te huur zijn. "De top 250 van IMDb — een website met filmbeoordelingen — houd ik beschikbaar in de winkel. Mochten er nog mensen zijn die deze films niet op streamingdiensten kunnen bekijken, dan zijn ze bij mij altijd welkom."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore