Het WK komt er weer aan, en daarbij natuurlijk ook de voetbalpools. Tienduizenden Nederlanders hebben er ook dit jaar al een ingevuld. Maar er klinkt ook kritiek. De invulspelletjes zouden online gokken normaliseren. "Grote gokbedrijven gebruiken spellen zoals WK-pools om mensen binnen te halen."
Nederlanders zijn dol op het invullen van voetbalpools, zegt Stefan Garsthagen van intikkertje.nl. Op de site hebben tot nu toe al 30.000 mensen hun voorspellingen voor het WK 2022 ingevuld. Bij het vorige WK in 2018 waren er in totaal 88.000 deelnemers.
Rivaliteit
"Mensen vinden het leuk om het tegen elkaar op te nemen en elkaar met de resultaten te pesten", zegt Garsthagen tegen Editie NL. "Ze laten graag zien hoeveel ze van voetbal weten." Sommige mensen zijn bloedfanatiek. "Die stoppen er uren uitzoekwerk in."
Verwachtingen
Nederlanders lijken niet te denken dat Oranje er dit WK met de winst vandoor gaat. Zeven procent denkt dat Nederland wereldkampioen wordt. Wel zijn we optimistisch over de eerste wedstrijd tegen Senegal: 91 procent van de deelnemers denkt dat we die gaan winnen. Dat blijkt uit cijfers van intikkertje.nl.
Ook collega's gaan onderling de strijd aan. "Veel bedrijven maken ook een pool aan. In zo'n setting gaat het dan even niet over werk. En je hebt iets om bij de koffieautomaat over te praten."

Het motiveert ook om het WK te gaan kijken, denkt Garsthagen. "Met het invullen van een pool voegen ze spanning toe aan wedstrijden waar ze normaal niet door geboeid zijn. Nu willen ze die wedstrijd tegen Ghana ineens toch wel zien, want er hangt iets van af."
Verleiding
Toch klinkt er ook kritiek op WK-pools omdat het mensen zou verleiden tot gokken. "Grote gokbedrijven gebruiken spellen zoals WK-pools om mensen binnen te halen", zegt Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht aan de VU.
"Als je eenmaal binnen bent, hebben ze je gegevens en kunnen ze andere gokspellen aanbieden. Dat is de truc. Ze kunnen dan gericht reclames en aanbiedingen sturen om je te overtuigen om andere gokspellen te proberen."
Over het algemeen zijn pools onder collega's of familieleden redelijk onschuldig, zegt Olfers. "Maar het kan wel een trigger zijn voor verslavingsgevoelige mensen. Het kan voormalig gokverslaafden herinneren aan het gevoel van gokken, en een bepaald hersendeel prikkelen waardoor ze er weer zin in krijgen."