Een nieuwe LP, een concertkaartje voor Helene Fischer, een middag naar het museum en dan ook nog geld overhouden voor een bioscoopfilm. Duitse jongeren die volgend jaar 18 worden krijgen 200 euro cultuurzakgeld. De Franse jeugd kreeg dat vorig jaar al. Wordt het in Nederland niet ook tijd voor een goedgevulde cultuurpas?
Franse en Duitse jongeren krijgen de bijdrage om de sector – die tijdens de coronacrisis zwaar is getroffen – te steunen. Ook zijn de jongeren door de lockdowns zelf veel minder in aanraking gekomen met cultuur. Met het geld kunnen ze niet alleen naar bioscopen, concerten en musea: ze mogen ook vinylplaten en boeken kopen.
Walter Groenen, directeur van het Cultureel Jongeren Paspoort (CJP), ziet een dergelijk plan voor Nederland ook wel zitten. "Ik vind het buitengewoon interessant", vertelt hij aan Editie NL. In Nederland krijgen leerlingen tussen de 12 en 18 jaar 15,75 per jaar. "Het gaat in totaal om 90 euro, verspreid over zes jaar. Daarbij krijgen ze ook een CJP-kortingspas. Deze bestaat al sinds 1999. " Met dat geld kunnen scholieren culturele activiteiten ondernemen. Maar boeken of platen kopen kunnen ze er niet mee.

Groenen vindt het goed dat het gaat om een periode van zes jaar. "Dat is goed voor de smaakontwikkeling. In één keer al het geld uitgeven aan één uitje doet misschien ook iets minder recht aan de cultuurontwikkeling."
Dansles
De Duitse en Franse cultuurpassen zijn specifiek gericht op de mentale gezondheid van jongeren, die mogelijk een knauw heeft gekregen van de coronapandemie. In Nederland is er volgens het Fonds voor Cultuurparticipatie ook veel aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren. "Corona heeft veel impact gehad op meisjes en jongens", vertelt Hedwig Verhoeven van het Fonds.
"Het ministerie van OCW neemt dat heel serieus en denkt ook dat het deelnemen aan cultuur helpt bij het ontwikkelen van mentale veerkracht. Denk bijvoorbeeld aan muziek- of dansles."
Toch is het niet hetzelfde als de Duitse en Franse giften, die geld toegespeeld krijgen. "Zowel culturele- als zorginstellingen kunnen bij ons subsidie aanvragen voor projecten die zich richten het stimuleren van cultuurdeelname van jongeren", zegt Verhoeven. "Jongeren die cultuur toch al niet zo interessant vinden zullen met het geld al gauw naar de bioscoop gaan. Dat is uiteraard prima. Maar het zelf deelnemen aan cultuur blijkt pas echt een gunstig effect te hebben op de ontwikkeling en mentale gezondheid.”