Ga naar de inhoud
Don't Worry Darling

Film in bioscoop én op streamingdienst: waarom zou je nog een kaartje kopen?

De film Don't Worry Darling is in de bioscoop te zien én te streamen Beeld © Getty images

De nieuwste blockbusters zijn door de komst van streamingdiensten al lang niet meer exclusief te zien in bioscopen. Vaak zijn de films al binnen een paar weken thuis te streamen. De film Don't Worry Darling met Harry Styles is nu al via HBO Max te zien terwijl hij ook nog in de bioscoop draait. Waarom zou je daar dan nog een kaartje voor kopen?

Voor de prijs van een gemiddeld bioscoopkaartje kan je tegenwoordig een maandabonnement nemen op een streamingdienst. Volgens Siebren Hazelhoff Roelfzema van Streamwijzer.nl zijn streamingdiensten daardoor echt een bedreiging voor bioscopen. "Mensen kiezen er steeds vaker voor om even te wachten op het moment dat de bioscoopfilm thuis te streamen is", zegt hij tegen Editie NL. En bij veel streamingdiensten zit daar maar een korte periode tussen. Films die door HBO en Disney worden geproduceerd zijn gemiddeld na anderhalve maand thuis te zien.

'Stylesmania'
Lees ook:
'Stylesmania' in bioscopen: 'Teleurgestelde tienermeisjes en gestolen posters'

"Mensen kijken de films graag thuis omdat ze daar zelf iets kunnen eten, de film kunnen pauzeren of naar het toilet kunnen wanneer ze willen. Dat is thuis allemaal net iets makkelijker dan in de bioscoop."

Maar een grote Hollywoodproductie kijkt volgens sommige producenten toch net iets lekkerder weg op het grote scherm dan thuis op de bank. "Daarom heeft streamingdienst Sky Showtime besloten om bioscoopfilms pas na zeven tot acht maanden online te zetten. Zij denken dat een film in de bioscoop beter tot zijn recht komt."

Belevenis

Bioscoopeigenaren zijn het daar uiteraard mee eens. "Een film op het grote doek bekijken is een uitje. Het is echt een belevenis", vertelt Jennie Zijmans van bioscoop Rialto in Amsterdam. "Je ziet een film in de bioscoop veel beter want je zit er middenin."

Geeft
Lees ook:
Geeft deze theorie antwoord op alle vragen rondom Don't Worry Darling?

Toch merkt ze wel dat er minder mensen naar de bioscoop komen. "Mensen kunnen thuis prima een film kijken, en de periode dat wij als bioscoop een film exclusief kunnen aanbieden die is gewoon korter", gaat ze verder.

"En als er door de inflatie thuis wat minder te besteden is dan snap ik dat een uitje als naar de bioscoop gaan als eerste sneuvelt."