Ga naar de inhoud
Toch niet Russisch

Raket in Polen geïdentificeerd: hoe doen experts dat?

Agenten zoeken naar brokstukken van de raket in Polen Beeld © ANP

De raket die gisteren op Pools grondgebied landde, maakte in één klap duidelijk hoe belangrijk identificatie van wapens is in tijden van oorlog. Ging het om een Russische kruisraket, dan stonden we mogelijk aan de rand van een derde wereldoorlog. Hoe achterhalen experts waar een raket vandaan komt?

Na het landen van de raket op Pools grondgebied – waarbij twee mensen om het leven kwamen – werd er in eerste instantie gewezen naar Rusland. Zowel Oekraïne als Polen beweerde dat de raket Russisch was. Maar inmiddels lijkt onderzoek aan te tonen dat dat niet klopt: het ging juist om een Oekraïense luchtafweerraket. 

Als het een Russische raket zou zijn geweest, zou dat kunnen worden opgevat als een aanval op een NAVO-lidstaat en dat zou vergaande gevolgen kunnen hebben. Om verwarring te voorkomen is het dus van groot belang dat een raket geïdentificeerd kan worden.

Wie
Lees ook:
Wie is verantwoordelijk voor raketinslag Polen? 'Grote kans op technische fout'

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer manieren om de oorsprong van een raket – zelfs vanuit Nederland – te achterhalen, weet Thomas van Linge. Hij analyseert beelden uit Oekraïne en deelt zijn bevindingen op Twitter. "Het is een beetje uit de hand gelopen en uitgegroeid tot m'n baan. Ik ben voornamelijk gespecialiseerd in de frontlinie-ontwikkelingen. Ik probeer op Google Maps vast te stellen waar de beelden zijn opgenomen om zo te bevestigen of een bepaalde stad of basis is veroverd."

Daarvoor let hij op alle details. "Het kan in iets heel kleins zitten, zoals het feit dat het nu herfst is. Als je nu beelden ziet van een tank die in een zomers landschap door Oekraïne trekt, dan klopt er duidelijk iets niet."

Openbare data

Maar het hoeven niet altijd beelden te zijn die meer vertellen over wat er precies gebeurd is. In het geval van de raket die in Polen insloeg bleken juist openbare data meer helderheid te geven. "Polen zei al dat het een Russische raket was, en ook Oekraïne wees direct naar Rusland", legt hij uit. "Openbare data waren een susser in dit debat: daaruit bleek dat zowel Rusland als Oekraïne de beschikking hadden over dergelijke raketten."

'Het
Lees ook:
'Het was een geweldige man': verdriet in door raket geraakt Pools dorp

Daarnaast is er over elke individuele raket informatie beschikbaar, vertelt explosievenexpert Ad van Riel. "De levensloop van elke raket wordt goed gedocumenteerd. Bij defensie wordt bijna alles vastgelegd. Wij kunnen de oorsprong en de historie van zo'n raket precies achterhalen. Ook als de raket is geland kun je nog allerlei sporen achterhalen."

Serienummers

Raketten hebben allemaal serienummers. "Dat is vanwege de kwaliteitscontrole", legt Van Riel uit. "Het heeft alles te maken met munitie-locaties die in het verleden zijn opgeblazen. Je wilt kunnen controleren waar de raketten vandaan komen."

Toch is er een 'maar': "De autoriteiten moeten wel meewerken om een compleet beeld te krijgen."

Zie ook: Deskundige legt uit hoe je ziet of oorlogsfilmpjes echt zijn

04:08

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore