Ga naar de inhoud
Plan VVD

Leidt uniform in trein tot toestroom militairen? 'Zichtbaarheid belangrijk'

De VVD hoopt op meer zichtbaarheid van militairen Beeld © ANP foto

Een plan van de VVD om militairen in uniform gratis met de trein te laten reizen kan op veel steun rekenen. Niet alleen vanuit de politiek maar ook vanuit de vakbond. "Als mensen iedere dag zien dat we militairen hebben dan geeft dat toch een beter gevoel over onze krijgsmacht."

De VVD hoopt met het plan de zichtbaarheid van defensie te vergroten om zo het personeelstekort aan te pakken. Een welkom idee, vindt de militaire vakbond VBM. "Veel militairen zullen er blij mee zijn, want ze zijn niet zo zichtbaar in onze samenleving", legt voorzitter Jean Debie uit aan Editie NL. "Omdat we geen militaire dienstplicht meer hebben zijn ze niet aanwezig in het dagelijks leven van veel mensen. Als mensen iedere dag zien dat we militairen hebben dan geeft dat toch een beter gevoel over onze krijgsmacht."

Plan:
Lees ook:
Plan: elke militair in uniform mag gratis met de trein

Daar valt volgens Debie nog een hoop winst te behalen. "We hebben weleens een onderzoek gedaan onder jongeren om te zien of ze wisten wat defensie was. Een kwart van de jongeren kon hier geen invulling aan geven. Als je niet weet wat het is dan is de kans niet zo groot dat je er iets mee wil gaan doen later."

Als die jongeren elke dag naast iemand in militair uniform in de trein zitten dan zou dat beeld snel kunnen veranderen, denk hij. Maar of het in de praktijk de zichtbaarheid echt gaat vergroten is nog maar de vraag. "Veel kazernes zijn met het openbaar vervoer lastig te bereiken."

Politie ook?

Zou het plan daarom niet voor meer beroepsgroepen kunnen gelden? De NS ziet dat wel zitten. "Wij hopen meer reizigers te kunnen verwelkomen dus als het ministerie het ziet zitten dan staan wij ervoor open", laat woordvoerder Erik Kroeze weten. "Bij de NS kan iedereen met de trein reizen maar er zijn nog wel meer beroepsgroepen waar dit voor kan gelden. Denk bijvoorbeeld aan de politie. Maar dat moet elke organisatie zelf bepalen."

Het plan van de VVD wordt vandaag gepresenteerd bij de defensiebegroting.