Ga naar de inhoud
Kledingbank Middelburg

Josian maakt verkleedkoffers voor kinderen die geen kinderfeestje kunnen vieren

Beeld © Edwin Mijnsbergen

Kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren omdat er thuis geen geld voor is: Josian van Lent bedacht hier een oplossing voor. Ze maakt verkleedkoffers met alle benodigdheden voor een kinderfeestje. De koffers kunnen gratis gebruikt worden door kinderen van wie de ouders bij de voedselbank of kledingbank komen. "Elk kind heeft recht op een feestje."

Iedere koffer zit vol met spulletjes voor een kinderfeestje. Er zijn acht koffers met verschillende thema’s voor jongens en meisjes. Bijvoorbeeld: prinsessen, kabouters, ridders en piraten. In een paar koffers zitten kostuums die Josian zelf gemaakt heeft. "Naast dat ik de koffers zelf samenstel, vind ik het ook leuk om kostuums te maken. De ridders, kabouters en indianen zijn zelf gemaakt", vertelt initiatiefnemer Josian van Lent aan Editie NL.  

Gratis
Lees ook:
Gratis bh's voor vrouwen in armoede: 'Ze komen stralend naar buiten'

"Het enige wat je eigenlijk nog zelf moet kopen is een taart en drankjes, je hoeft verder niks te organiseren", vertelt ze. "Voor de rest is alles aanwezig in de koffer, denk aan: kostuums met attributen, versiering, een draaiboek, spelletjes en opdrachten." De koffers zijn voor acht kinderen en te gebruiken voor verschillende leeftijden. "Ik hoop hiermee kinderen een plezier te doen, ook al is het maar voor een keer."

Nieuw initiatief 

Het initiatief om verkleedkoffers te maken en beschikbaar te stellen voor kinderen, werd vorig jaar bij de kledingbank in Middelburg in werking gezet. Van Lent had dit idee al langer in haar hoofd. "Ik was vrijwilliger in mijn wijk en ik organiseerde wel eens kinderfeestjes in een speeltuin. Toen kwam het idee om koffers met verschillende benodigdheden te maken en gratis uit te lenen aan kinderen die anders geen feestje zouden hebben."

Na haar vrijwilligerswerk in haar wijk, ging ze bij de kledingbank aan de slag. "Ik stelde hier het idee voor aan mijn collega's en ze waren meteen enthousiast."

Jarige Joepie

Het initiatief heeft de naam Jarige Joepie gekregen, waarbij een koffer gratis te lenen is door kinderen van wie de ouders bij de voedselbank of kledingbank komen. "Ik vind het zonde als een kind niet zijn verjaardag kan vieren vanwege het geld. Elk kind heeft recht op een feestje.", vertelt Van Lent. Maar andere mensen mogen de koffer ook huren, voor 30 euro. "Met het geld kunnen wij de koffer weer aanvullen met nieuwe benodigdheden en spullen vervangen, want soms kan er ook iets stuk gaan."

Via de website van Kledingbank Zeeland kun je een verkleedkoffer huren.