Ga naar de inhoud
Onderzoek Stichting het Gehandicapte Kind

1 op de 5 kinderen met handicap heeft geen vriendjes, Hüsseyin (14) weet hoe dat is

Hüsseyin (14) ging tot vorig jaar naar het speciaal onderwijs Beeld © Editie NL

Samen gezellig verstoppertje spelen, frietjes eten op een kinderfeestje of uitgenodigd zijn voor een logeerpartijtje. Voor kinderen met een handicap is dit niet vanzelfsprekend. Een op de vijf heeft namelijk geen vriendjes. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting het Gehandicapte Kind. "De grootste handicap is niet de handicap zelf, maar het niet hebben van vriendjes."

Kinderen met een handicap leven volgens Henk-Willem Laan, directeur Stichting het Gehandicapte Kind vaak in een parallelle wereld. En in die wereld is het lastig om vriendjes te maken. "Ze gaan naar aparte scholen, hebben te maken met aparte instanties en ze zitten vaak niet op dezelfde sportverenigingen als kinderen zonder handicap", vertelt hij tegen Editie NL. "Het is daarom moeilijk om in contact te komen met andere kinderen, en daar begint het bij: zonder contact geen vriendschap."

Adriaan
Lees ook:
Adriaan zou maar 3 jaar oud worden maar is nu 50: 'Ik pak alles wat ik krijg'

Uit onderzoek van de stichting blijkt dat niet alleen een op de vijf kinderen met een handicap geen vriendjes heeft, ook wordt de helft van de kinderen niet uitgenodigd voor kinderfeestjes.

'Kinderen kunnen hard zijn'

Hüsseyin Taspinar (14) weet als geen ander hoe dat is. Tot een jaar geleden ging hij naar het speciaal onderwijs. Hij heeft klompvoeten en een hangend ooglid waardoor hij een visuele beperking heeft.  Zijn moeder Akgül is dolblij dat hij sinds een jaar naar een reguliere school gaat. "Hüsseyin heeft ervaren hoe het is om geen vrienden te hebben", vertelt ze tegen Editie NL. "Hij zat daar puur vanwege zijn lichamelijke beperking. Maar op sociaal en emotioneel vlak liep hij voor."

"Als hij nu nog op het speciaal onderwijs had gezeten had hij nog steeds geen vrienden gehad", gaat ze verder. "Ik kan als moeder andere kinderen niet verplichten om vrienden te worden met mijn kind, kinderen kunnen heel hard zijn."

Unicef:
Lees ook:
Unicef: één op de vijf kinderen heeft thuis geldzorgen

Maar dat is veranderd sinds hij naar een reguliere school gaat. "Hij zit nu ook op basketbal en sindsdien gaat het heel goed." Hij heeft via zijn sport eindelijk één vriend gemaakt, tot grote vreugde van zijn moeder.

Volgens Laan zouden alle kinderen met een handicap toegang moeten krijgen tot reguliere scholen en sportverenigingen. "Kinderen met een handicap komen in een aparte wereld terecht, op scholen en verenigingen die vaak wat verder weg zitten. Dat maakt het vaak moeilijk om contact te maken met kinderen uit de buurt. De grootste handicap is niet de handicap zelf, maar het niet hebben van vriendjes."

Drink
Lees ook:
Drink niet in bijzijn van kinderen, waarschuwt alcoholcampagne

De overheid zou wat hem betreft meer naar het buitenland moeten kijken, want in bijvoorbeeld Scandinavië is het volgens Laan beter geregeld.

Pedagoog Herald Hofmeijer legt uit hoe het Scandinavisch systeem werkt. "Een schoolklas zou eigenlijk een afspiegeling van de samenleving moeten zijn", vertelt hij aan Editie NL. "In Scandinavië loopt de zorg en het onderwijs in elkaar over en daar zie je dat kinderen met een meervoudige handicap op een reguliere school zitten."

Ook helpen kinderen uit het reguliere onderwijs op het speciaal onderwijs. "Voor kinderen zonder handicap is dat echt een erebaantje. En zo zouden ze het hier ook moeten doen. Je moet zorgen dat kinderen met een handicap in contact komen met andere kinderen. Alleen zo krijg je het voor elkaar dat er vriendjes worden gemaakt."