Ga naar de inhoud
Lang Leve de Liefde

Is het slecht gesteld met onze kookkunsten? 'Zelfs ei bakken lukt sommigen niet'

Chefkok Fred Paap geeft kooklessen aan mannen Beeld © Editie NL

Rauw gehakt met tomatensaus en een overschot aan pasta in de pan. Kijkers van Lang Leve de Liefde wisten niet wat ze zagen toen deelnemer Andrew deze week in het tv-programma zijn kookkunsten liet zien. Ook veel andere mensen weten niet hoe ze een fatsoenlijke maaltijd op tafel moeten zetten, ziet chefkok Fred Paap. "En dan heb ik het niet alleen over mannen."

"Moet dat niet eerst even gaar worden?", vraagt date Jolanda nog voorzichtig als Andrew tomatensaus over het rauwe gehakt giet. Vervolgens wil hij ook de groente er meteen bij doen én gooit hij veel te veel pasta in een pan met water dat nog niet kookt. Tot overmaat van ramp kookt de pan met pasta ook nog eens over.

Andrew is zich van geen kwaad bewust. Hij doet het altijd zo, zegt hij. "Ik ben gewoon heel simpel." 

Reacties

Op social media reageren mensen vol afschuw op zijn kookkunsten. "Dames en heren, leer jullie kinderen a.u.b. de basisdingen koken als ze uit huis gaan", schrijft een twitteraar. Iemand anders zegt: "Ongelofelijk hoeveel mensen niet kunnen koken op die leeftijd."

Rauw vlees

Er valt inderdaad flink wat aan de video op te merken, zegt Maryam Ismaili Shekoh van het Voedingscentrum. "Als je de saus meteen bij het rauwe gehakt gooit, raakt het vlees de pan niet goed. Je kan dan ook slecht zien wanneer het gehakt gaar is. En gehakt moet gaar zijn, anders heb je kans om gevaarlijke bacteriën binnen te krijgen. Daar kan je ziek van worden."

Ontbrekende kennis

Zelf maakt ze filmpjes waarin ze de beginselen van het koken uitlegt. "De video's waarin ik uitleg hoe je aardappels kookt of een ei bakt, doen het heel goed. Dus er is blijkbaar behoefte aan. Er is een groep mensen die gewoon echt niet kan koken", zegt ze tegen Editie NL.

Wat
Lees ook:
Wat kunnen ze koken, hè? De grootste blunders in Lang Leve De Liefde op rij

Ook volgens chefkok Fred Paap is het niet al te best gesteld met de kookkunsten van veel mensen. Hij biedt kookcursussen aan, speciaal voor mannen. "Sommigen kunnen nog geen ei bakken", zegt hij tegen Editie NL. "Ik heb niet het idee dat het door de jaren heen beter is geworden."

Hij leert zijn cursisten koken in zes lessen. "Ik dacht: als ik ze zes hoofd- en nagerechten leer, kunnen ze eigenlijk nog niks. Dus ik doe het per ingrediënt. In de eerste les leer ik wat je allemaal kan maken met tomaat, zoals soepen en sauzen. Daarna doen we kip, enzovoorts", legt Paap uit.

Mannen én vrouwen

Maar het is volgens de chefkok echt niet alleen een mannenprobleem. "Heel veel dames zijn tegenwoordig bezig met hun carrière. Die gaan om 17.00 uur naar de supermarkt om een kant-en-klaarmaaltijd te halen. Of ze bestellen iets. Zowel mannen als vrouwen koken slecht."

De
Lees ook:
De 6 meest gemaakte fouten tijdens het koken