Ga naar de inhoud
Imagoprobleem

Steeds minder lof voor witlof onder jongeren: 'Nieuwe recepten nodig'

Hugo Jongejan van kwekerij Lof. Beeld © Editie NL

Witlof wordt steeds minder populair. Vooral bij jongeren staat de groente niet boven aan het boodschappenlijstje. Wat moeten kwekers doen om ervoor te zorgen dat het gewas weer lof krijgt?

Van de jongeren onder de dertig jaar koopt 40 procent weleens witlof. Onder de 65-plussers is dat maar liefst 90 procent. Voor ouderen is het de op drie na meest verkochte groente, terwijl het bij jongeren niet eens in de top-10 staat. Dat blijkt uit cijfers van de vereniging GroentenFruit Huis.

Andere eetgewoonten

Hugo Jongejan van Witlofkwekerij Lof. denkt dat het komt doordat mensen er tegenwoordig andere eetgewoonten op nahouden. "We koken graag makkelijk, iets wat snel klaar is. Witlof is dat niet."

Vergeten
Lees ook:
Vergeten groenten buiten de koelkast

Toch is het volgens hem een makkelijke groente. "Maar mensen weten dat vaak niet. Wij publiceren zelf ook recepten – en dan dus met alles behalve ham en kaas, want dat kent iedereen al."

Het imago van de groente kan ook beter. "Mensen hebben er vaak een bepaald beeld bij. Ze vonden het vroeger niet te eten, en proberen het daarom nu niet meer."

Geschiedenis

Witlof stamt uit de 19de eeuw, weet culinair historicus Lizet Kruyff. "Het is een uitvinding van de tuinman van de Belgische koning, net als spruitjes. Toen was het nog voor de adel. De koning en koningin aten het. Maar in de 20ste eeuw werd het in grote hoeveelheden door het gewone volk gegeten. Honderd jaar geleden was het ontzettend populair."

Snotterig

Dat de groente nu aan populariteit verliest, vindt ze jammer. "Het komt waarschijnlijk ook doordat onze oma's het nog tot pap kookten. Tegenwoordig houden we meer van knapperige groenten. Daarom moeten mensen leren dat je witlof ook anders kan bereiden. Als je het beetgaar kookt, blijft het knapperig en aantrekkelijk. Het is ook heel lekker als salade. We moeten af van die associatie met tot snot gekookte groente."

Met
Lees ook:
Met deze slimme trucs houd je groente en fruit zo lang mogelijk vers

Ook qua smaak is de witlof van nu veranderd. "We hebben allemaal de bittere smaak in onze herinnering, maar dat is er helemaal uitgekweekt", zegt Kruyff. "Als je het goed bereidt is het een allemansvriend." Nog een voordeel: het is goedkoop. "Aan twee stronkjes heb je al genoeg. En het wordt in Nederland geteeld, dus het komt van dichtbij. Nog een reden om het weer te gaan eten."

Een nadeel is dat je het wel zelf moet snijden. "Het wordt heel snel bruin. Dus je kunt het niet als salade kopen."

Nu of nooit

Als we nu niet zorgen dat de groente weer populair wordt verdwijnt de groente straks nog, denkt Kruyff. "Als we iets niet lekker vinden, dan geven we het ook niet door aan onze (klein)kinderen en dan sterft een gerecht uit. Dat is nu met witlof aan de hand."