Ga naar de inhoud
Nederlands stel in Spanje opgepakt

Uit eten met babyfoon op zak: wel of niet doen?

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Even uit eten terwijl de baby op bed ligt. Dat kon wel, vond een Nederlands stel in Málaga, want ze hadden een babyfoon om het zes maanden oude kind in de gaten te houden. Maar de Spaanse politie dacht daar anders over en arresteerde het stel voor het achterlaten van hun kind. Is het verantwoord om je kind even alleen te laten?

De ouders gingen uit eten in het centrum Málaga, schrijven Spaanse media. Zelf verbleven ze in een hotel aan de rand van de binnenstad. Een andere gast had in de gaten dat de twee hun baby achterlieten en trok aan de bel. De politie heeft het stel gearresteerd voor het in de steek laten van een minderjarige.

Nederlands strafrecht

In Nederland zou iemand hier niet direct voor gearresteerd worden, zegt strafrechtadvocaat David Rutten. "In het Wetboek van Strafrecht staat dat het verboden is om iemand opzettelijk in hulpeloze staat achter te laten. De vraag is hier: valt het achterlaten van een baby in een hotelkamer onder dat criterium? Is deze baby echt in levensgevaar gebracht?"

Je
Lees ook:
Je kind zomervakantie, jij op werk: wanneer kun je je kind alleen thuislaten?

Voordat het strafrecht wordt toegepast, komen er in Nederland nog hulpverlenende instanties zoals de Raad van Kinderbescherming om de hoek kijken. "In Nederland is er weleens een vrouw vervolgd die vaak urenlang naar de kroeg ging en haar baby dan thuis achterliet", weet Rutten. "Ze plakte het raam dan af met een vuilniszak. Dat kon schadelijk zijn voor de gezondheid van het kind. Er kwam geen daglicht door en de kamer was klein. En ze deed het vaak."

Je kind even achterlaten om een boodschap te doen is een ander verhaal, zegt Rutten. "Dan is er geen opzet om het kind in levensgevaar te brengen. Niemand zal je daarvoor vervolgen." Maar zo'n situatie is afhankelijk van de omstandigheden. "Het is een grijs gebied. Even je baby achterlaten en een borrel drinken bij de buren is niet meteen strafbaar. Er wordt ook gekeken naar je geestelijke gezondheid."

Kind achterlaten

Pedagoog Tischa Neve vindt het pittig dat de ouders in Málaga direct gearresteerd zijn. "Er zijn veel mensen die af en toe hun kind alleen laten, vooral op vakantie", vertelt ze aan Editie NL. "Maar ook mensen die even de hond uitlaten, een boodschap doen of naar de buren gaan terwijl hun kind ligt te slapen. Ik heb ook vrienden die in het dorp gingen feesten en hun babyfoon-app in de gaten hielden om te zien of de baby niet wakker werd."

Zelf zou ze een klein kind niet achterlaten. "Never nooit. Ik krijg er de zenuwen van. Stel dat er iets gebeurt en je bent er niet op tijd bij, daar moet je niet aan denken. Een baby kan dan misschien z'n bedje niet uit, maar er kan ook brand uitbreken – ook al is die kans klein. Je bent er dan niet zomaar in een halve minuut."

Ook veel andere mensen zouden het niet aandurven. In een poll onder 300 volgers van Editie NL zegt 85 procent zijn of haar kind niet achter te laten, zelfs niet met babyfoon. De andere 15 procent heeft er geen problemen mee.

Wanneer kan het?

Neve krijgt vaak de vraag op welke leeftijd ouders hun kind eventjes alleen kunnen laten. "Daar is geen leeftijdsgrens voor, maar onder de acht is echt geen goed idee. Verder hangt het van veel factoren af. Hoe lang is het kind alleen? Hoe is de situatie thuis? Hoe zelfstandig is het kind? Hoe ver weg ben je?"

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Kan ik mijn zoon (7) alleen thuislaten?'

Vanaf een jaar of zeven kun je in principe wel wat proberen, zegt de pedagoog. "Bespreek dat van tevoren goed met het kind en begin bijvoorbeeld met twintig minuten. Check daarna hoe hij of zij het vond. Sommige kinderen vinden het helemaal niet fijn om alleen gelaten te worden." Op die manier kan het de hechting in de weg zitten.

Risico

En, benadrukt Neve, er blijft altijd een risico dat er iets gebeurt. "Ook als je afspreekt dat ze de deur niet open mogen doen voor vreemde mensen. Ze kunnen ook vallen."

Ze vervolgt: "Ouders willen graag het leven leiden dat ze vóór hun kind hadden. Maar soms moeten ze beseffen dat je je leven moet aanpassen. Het is niet anders."