Ga naar de inhoud
'Veeg Ze Van Het Matje'

WK-hit, wie durft? 'We willen onze jongens gewoon steunen'

Volkszanger Chicco Beeld © Editie NL

We zijn er weer bij maar is dat ook prima? De deelname van Oranje aan het WK in Qatar levert een boel discussie op. Alles wat met het wereldkampioenschap te maken heeft, ligt onder een vergrootglas. Zo zijn er dit jaar ook nog maar weinig WK-hits uitgebracht. Willen radiozenders ze überhaupt wel draaien?

Radio-dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte van de ochtendshow van Radio 2 kondigen vanochtend het 'Nee-K' aan. Ze willen alles omtrent het evenement negeren.

Ook bij 100% NL leeft het WK volgens dj Giorgio Hokstam nog niet zo. "Op de radio en in cafés horen we eigenlijk nog geen WK-hits. De hele aanloop ernaartoe is gewoon heel anders dan normaal", zegt hij tegen Editie NL. "Mart Hoogkamer heeft wel een nummer uitgebracht en volgens mij gaat Wolter Kroes ook nog wel iets doen. Maar we draaien het nog nauwelijks."

Feestdagen

Dat ligt volgens hem niet alleen aan de controverse over het evenement maar ook aan de timing. "We gaan ook richting de feestdagen. Sinterklaas is net begonnen en over twee weken hoor je hier en daar weer de eerste kerstliedjes. Dus het is een hele gekke tijd om nu echt in het 'oranjegevoel' te komen."

Tegelijkertijd denkt hij ook wel weer dat we nog allemaal zullen aanhaken als Oranje het straks goed doet. "Dan gaat het vast wat meer leven, dan zullen mensen die liedjes ook wat meer gaan aanvragen."

'Veeg Ze Van Het Matje'

Een van die liedjes is dan misschien wel het nummer van de Haagse zanger Chicco. Hij maakte samen met Olaf Ouwerkerk het nummer 'Veeg Ze Van Het Matje', een knipoog naar het Haagse Matje.

"Chicco is nu aan het doorbreken als Haagse volkszanger", vertelt Ouwerkerk aan Editie NL. "We vinden het mooi dat hij op deze manier de kans krijgt om zich te laten zien." Ondanks de kritiek op het WK staan ze achter het nummer. "De KNVB heeft besloten om deel te nemen aan het WK, die keuze is voor ons gemaakt. Dus dan moeten wij er ook maar alles aan doen om ze naar de finale te zingen."

Hij begrijpt de negativiteit rondom het evenement goed, toch denkt hij ook dat het kan verbroederen. "WK's en EK's zijn ook momenten van saamhorigheid."

Steuntje in de rug

Chicco zelf hoopt dat zijn hit straks overal te horen is. "Wij distantiëren ons van alles wat er is gebeurd in Qatar", zegt hij tegen Editie NL. "Maar we willen onze jongens wel gewoon steunen. Ik hoop dat mijn nummer straks overal te horen is en dat we richting de finale komen. En dat het toch een steuntje in de rug is voor Oranje."

'Krijgers
Lees ook:
'Krijgers met lange manen': fotografen verzamelen 'Haagse Matjes'