Een litteken heb je waarschijnlijk wel ergens op je lichaam zitten. Maar bij de een is het een stuk zichtbaarder dan bij de ander. Zo zijn de littekens van mensen met een aangeboren hartafwijking niet te missen. In de nieuwe tentoonstelling 'Streepje voor' staan vijftig van die mensen met hun litteken centraal. Hoeveel impact heeft zo'n litteken op je leven?
Zus en broer Kyra (15) en Jesse (17) zijn voor de reeks op de foto gezet. 'Mijn broer en ik zeuren niet, we zijn knokkers', staat er in grote letters onder. Bij Jesse valt het litteken op zijn borst op. Hij heeft er ook twee op zijn rug. "Ik ben hartpatiënt, ik moet een keer per jaar op controle. Ik hoef geen medicijnen te slikken."
Kyra heeft ook twee littekens. Daar heeft ze niet zoveel last van. "Mijn conditie is wat anders dan normale mensen", vertelt ze. De arts vroeg de twee of ze mee wilden doen aan de fotoshoot. "We moesten er even over nadenken, maar we vonden het belangrijk dat er aandacht voor is. Het is wel leuk om daar te hangen, al is het wel raar."
Inspiratiebron
Het UMCG staat met de expositie 'Streepje voor' de komende weken stil bij het 75-jarig bestaan van het Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen. Voor de tentoonstelling maakte Kim Feenstra vijftig portretten van kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking. Een belangrijk doel van de foto's is om deze patiënten een inspiratiebron te laten zijn voor jongeren die kampen met onzekerheden over hun lichaam en litteken.

Volgens het UMCG kunnen de littekens schaamte en onzekerheid meebrengen, al staan ze voor anderen weer voor trots en levensvreugde. Door die verhalen te vertellen, moeten anderen geïnspireerd worden.
Catharina Meijer, cosmetisch arts bij DermaClinic, zegt dat het vaak voorkomt dat mensen zich voor hun litteken schamen. "Vooral kinderen worden er soms mee gepest, en dat is natuurlijk niet fijn. Zo behandelde ik vorige week nog een jongen met een litteken in zijn gezicht", vertelt Meijer.
Beter behandelen
Littekens zijn volgens haar namelijk steeds beter te behandelen. "Er zijn nieuwe producten, bijvoorbeeld retinol, wat je huid kan stimuleren om het te vernieuwen. Je kan dat combineren met laserbehandelingen of peelings. Kortom: er is van alles mogelijk."
Maar het belangrijkste is in haar ogen dat mensen blij met zichzelf zijn. Ze vindt de tentoonstelling daarom een goed initiatief. "Je wil dat mensen zichzelf accepteren. Het is belangrijk het taboe van de littekens af te halen", meent ze.
Vanaf woensdag 9 november tot en met zondag 20 november zijn de foto's te bewonderen op de Nieuwe Markt in Groningen.