Ga naar de inhoud
Taboe

Seks na je 50e beste van je leven? 'We moeten taboe verbreken'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

De beste seks van je leven? Die heb je na je vijftigste. Dat zegt uroloog Rob Schipper tenminste, die er een boek over schreef. Je kunt je het misschien niet voorstellen en dat is volgens de arts juist het probleem. "We moeten het taboe dat erop heerst verbreken."

Dat seks na je vijftigste niet iets is om je neus bij op te trekken, wil uroloog Rob Schipper van het Jeroen Bosch Ziekenhuis duidelijk maken met het boek dat hij schreef. "De seksuele kennis van mensen is kleiner dan je denkt. Die kennis wil ik opbouwen", vertelt Schipper aan Editie NL. Want met meer kennis en minder taboe wordt seks volgens hem juist leuker.

Zijn boek heet 'De beste seks heb je na je 50e'. Het is volgens de arts niet zo dat we het voor die tijd fout doen, maar er veranderen nou eenmaal dingen als je ouder wordt. "Mannen zijn als ze jong zijn vooral bezig met het eeuwige penetreren. Ze hebben het vaker over het aantal keren, maar niet over hoe goed het was. Als ze ouder zijn, raken mannen meer op hun partner gefocust."

Ook
Lees ook:
Ook ouderen hebben seks: 'Maar velen vinden dat schokkend'

Ook bij vrouwen veranderen er dingen. "Vrouwen weten als ze jonger zijn minder goed wat ze willen, of durven dat niet aan te geven. Later ben je wat zekerder van wat je wil", legt Schipper uit.

Er ligt nog steeds een taboe op ouderen die seks hebben, zegt Schipper. En dat terwijl uit cijfers van kenniscentrum Rutgers blijkt dat 71,3 procent van de mensen tussen de 55 en 64 het laatste jaar seks had. Bij de groep 65- tot 74-jarigen gaat het om 54,6 procent en van de 75-plussers heeft 28,1 procent het laatste jaar seks gehad. "Dit boek is een aanzet tot een gesprek erover."

Geen schaamte

Dat taboe ligt niet bij de ouderen zelf, denkt Helene van Santen, hoofdredacteur van Margriet. "De doelgroep voelt zelf geen schaamte, het is een taboe bij jongeren. Zij denken dat seks niet bij ouderen hoort", vertelt ze. "De oudere generaties zijn juist minder preuts: onze moeders lagen topless op het strand."

Het thema komt regelmatig terug in het tijdschrift. Ook volgens Van Santen valt het op dat vrouwen anders naar seks gaan kijken op oudere leeftijd. "Ze zijn vaak positiever over hun lichaam dan jongeren. Vrouwen zeggen: ik ken mijn lichaam beter, de focus ligt meer op seks zelf dan op orgasme, en er is ook meer tijd omdat de kinderen uit huis zijn."