De komende twee weken is het een komen en gaan van wereldleiders in Egypte. Daar vindt namelijk de klimaattop COP27 van de Verenigde Naties plaats. Het vliegveld van Sharm el-Sheikh staat vol met privéjets. Niet echt passend bij een klimaattop, vindt No Fly Climate Sci. De organisatie pleit ervoor dat academici minder vliegen. Kan zo'n top niet via Teams?
Op Twitter gaan beelden rond van het Egyptische vliegveld in de toeristische badplaats Sharm el-Sheikh, waar de top plaatsvindt. Een ellenlange rij van privéjets en regeringsvliegtuigen.
Onze minister-president Mark Rutte probeert het nog enigszins groen aan te pakken door een vliegtuig te delen met de Finse premier Sanna Marin.
Wybren Verstegen van de VU Amsterdam is een van de wetenschappers van No Fly Climate Sci. Hij is op z'n zachtst gezegd kritisch over het invliegen van alle wereldleiders. "Ik vind het eerlijk gezegd van de gekke", zegt hij tegen Editie NL. "En dat komt omdat het veel meer is dan een standaard conferentie. Het is een heel circus. Elk land wil laten zien dat het er is en dat ze bestaan. Er komen heel veel mensen op deze top af."

Dat zou volgens hem veel bescheidener mogen. "Regeringen moeten zich afvragen of ze echt zoveel mensen mee moeten nemen, en of ze niet met wat minder mensen kunnen komen." Hij denkt ook dat lang niet alle deelnemers fysiek naar de top hoeven te komen. "Het overleg op lager niveau, dus alle ambtenaren, moet je via Teams of Zoom doen. Dan hoeft alleen de top bij elkaar te zitten. We hebben nu zulke mooie technieken, gebruik die dan ook."
Live ontmoetingen
Toch denkt diplomatiedeskundige Robert van de Roer dat juist de fysieke aanwezigheid van topambtenaren nuttig is. "Dit is een soort bazaar van ngo's, regeringsvertegenwoordigers en bedrijven die elkaar daar face-to-face ontmoeten", legt hij uit aan Editie NL. "En mensen hebben - soms toevallig - bilaterale gesprekken. Dat is het voordeel van live ontmoetingen."
Al is het bij deze top nog maar de vraag of regeringsleiders echt de juiste personen treffen. "Deze top is wel het festival der afwezigen. India, China, Brazilië, Zuid-Afrika, Rusland zijn er niet op het allerhoogste niveau." Terwijl dat toch belangrijke landen zijn wanneer het om klimaatthema's gaat.
Ondanks de afwezigheid van deze landen is het volgens hem absoluut geen optie om een klimaattop als deze via Teams te organiseren. "Lastige gesprekken voer je niet in Teams, die moeten daar gevoerd worden. Landen moeten druk zetten op grote vervuilers. Dat doe je niet via Teams."