Ga naar de inhoud
190 euro per huishouden

'Niet iedereen heeft compensatie nodig': energieleveranciers geven weggeeftips

Beeld © Getty Images

Naast de energietoeslag en het prijsplafond is er nog een maatregel om mensen financieel tegemoet te komen: huishoudens krijgen in november en december een compensatie van 190 euro. Maar sommige mensen kunnen die best missen. Niet alleen stichtingen, maar ook energiemaatschappijen zelf roepen op om het geld te schenken aan mensen die het echt nodig hebben. Hoe zorg je dat het goed terechtkomt?

Omdat het betalen van de energierekening ineens een stuk moeilijker is geworden, zijn er allerlei maatregelen in het leven geroepen. Zo geldt er dit en volgend jaar een energietoeslag om de hoge rekeningen te verlagen. Daarnaast gaat op 1 januari het energieplafond in. En dan is er nog de energiecompensatie van 2 x 190 euro voor alle huishoudens met een stroomrekening. Deze wordt in november en december uitgekeerd.

Goed doel

Maar niet iedereen heeft die 380 euro even hard nodig. Daarom roept Warm Rotterdam stadsgenoten op om het geld te doneren. Dat kan bijvoorbeeld naar een goed doel, vertelt Annemarieke van Egeraat van de stichting.

(Bijna)
Lees ook:
(Bijna) alle leveranciers op een rij: zo krijg jij 2 x 190 euro energiecompensatie

"Maar wat eigenlijk nog mooier zou zijn is als mensen het overmaken naar de 'warmtebronnen'." Daarmee doelt ze op organisaties die mensen in armoede en met schulden helpen. "Op onze site hebben we een overzicht van dertig organisaties in Rotterdam die zich hiervoor inzetten."

Per organisatie verschilt wat ermee gebeurt. "Bijvoorbeeld buurtmaaltijden bereiden, leer-werktrajecten realiseren of kleding inzamelen. Als je niet kan kiezen, dan kun je het geld gewoon naar onze stichting overmaken en dan verdelen wij het." Van Egeraat hoopt dat de energiecompensatie op deze manier een soort acute noodhulp kan vormen voor mensen in de problemen. 

Energietoeslag

De leveranciers die de toeslag in november en december rechtstreeks op je rekening storten zijn Oxxio, Vattenfall, Engie, Eneco en HEM. De leveranciers die het bedrag verrekenen met je maandtarief zijn Vandebron, Essent en Greenchoice.

Bron: Pricewise

Ook energieleveranciers zelf raden aan om het geld – als je het wilt afstaan – over te maken naar een goed doel met ervaring in het ondersteunen van kwetsbare huishoudens. Zo adviseert Vandebron om het bedrag te schenken aan de Voedselbank, het Armoedefonds of het Kansfonds.

Dat laatste doel wordt ook door Vattenfall genoemd. "Het Kansfonds heeft speciaal de actie 'Help elkaar de winter door' opgezet om via twintig organisaties geld te verdelen over kwetsbare huishoudens", vertelt Vattenfall-woordvoerder Hidde Kuik. "Ook kun je terecht bij Stichting Landelijke Energiebank Nederland."

Terugboeken heeft geen zin

Het geld terugboeken naar Vattenfall heeft geen zin. "Dan wordt de 380 euro als tegoed geboekt dat vervolgens wordt afgetrokken van je jaarrekening." Wil je er een ander mee helpen, dan moet je het geld dus zelf ergens anders doneren.