Ga naar de inhoud
Veluwe

Tamme wolf gevaarlijker dan schuwe wilde: 'Blijft onberekenbaar'

Een wolf op de Veluwe. Beeld © ANP

De wolven die rondlopen op de Hoge Veluwe zijn tam geworden. Dat concludeert Stichting Faunabescherming naar aanleiding van een filmpje waarop de wolf rustig een groepje mensen passeert. De stichting beschuldigt Nationaal Park de Hoge Veluwe van het bijdragen daaraan. Waarom is het erg als een wolf tam is?

Op een video is te zien hoe een wolf op de Veluwe heel rustig een familie passeert. Hij lijkt zich niets aan te trekken van de mensen.

Zeer opmerkelijk gedrag voor een wolf, zegt Robert Kruijff van Stichting Leeuw. "Hij is duidelijk tam. Wolven horen niet zo dicht in de buurt van mensen te komen. Ze zijn van nature mensenschuw en blijven daar ver weg van", vertelt hij aan Editie NL.

Tam maken

Een dier kan tam gemaakt worden met behulp van voedsel en door dichtbij te komen. Maar het hangt ook samen met de intelligentie van een dier, vertelt Kruijff. "Een slim dier zoals een panter, kan ook een weloverwogen keuze maken om dichter bij mensen in de buurt te komen, als daar veel eten is. Hij kiest er dan zelf voor."

Faunabescherming
Lees ook:
Faunabescherming doet aangifte tegen Hoge Veluwe om 'tamme wolf'

Stichting De Faunabescherming vermoedt dat Nationaal Park de Hoge Veluwe hier verantwoordelijk voor is. "Die wil van de wolf af, want hij zou gevaarlijk zijn voor de schapen en de biodiversiteit", vertelt Niko Koffeman van de stichting. "Maar de wolf is een beschermd dier, dus je mag hem niet doden of verplaatsen. Behalve als het dier tam wordt  – dan zou er een uitzondering gemaakt kunnen worden."

Gevaar

Een wild dier dat tam is geworden is namelijk extra gevaarlijk, legt Kruijff van Stichting Leeuw uit. "Een wilde wolf is ongevaarlijk omdat hij mensenschuw is en nooit in de buurt zal komen. Als hij dat wel doet, wordt de situatie gevaarlijker. Want het blijft een onberekenbaar dier. Wat als hij bijvoorbeeld boos wordt? Wij mensen schelden dan op elkaar... maar wat doet een wolf? Hij kan mij kapot bijten."

Natuurfotografen
Lees ook:
Natuurfotografen omsingelen wolf op Veluwe: 'Een wolf moet bang zijn voor mensen'

Stichting de Faunabescherming vermoedt dat Nationaal Park de Hoge Veluwe het dier tam heeft gemaakt door hem bij te voeren. "Dat is speculeren, maar het zou kunnen", zegt Koffeman. De stichting heeft aangifte gedaan tegen het park.

Als het inderdaad blijkt te kloppen is het heel kwalijk, vindt Koffeman. "Het is de bedoeling dat we de natuur en dus ook de wilde dieren beschermen. Niet dat we ze tam maken."

Reactie Hoge Veluwe

In een reactie aan Editie NL laat de Hoge Veluwe weten: "Wij hebben de aangifte nog niet onder ogen gehad en wachten die rustig af. Het gaat om meerdere wolven die niet mensenschuw zijn." Het park zou dat al sinds 2018 hebben voorspeld. "Faunabescherming beweerde altijd het tegendeel en wordt nu geconfronteerd met de harde werkelijkheid. Iemand moet daarvoor de schuld krijgen – dus de grondeigenaar." De Hoge Veluwe hoopt nog steeds zo snel mogelijk van de wolven verlost te worden.

Wolf
Lees ook:
Wolf blijft zorgen voor problemen: ook kalveren en pony's slachtoffer