Ga naar de inhoud
Verbazing

Baby geboren met melktanden: 'Binnenkort eerste tandartscontrole'

Ouders Dillan en Mandy met hun pasgeboren zoon Dymean

Hij is nog geen drie weken oud en moet nu al zijn tanden (laten) poetsen. Baby Dymean uit het Brabantse Almkerk heeft twee melktanden. Niet alleen zijn ouders, maar ook deskundigen reageren verwonderd. "Dit komt niet vaak voor."

Kort na de geboorte, toen moeder Mandy nog in het ziekenhuis lag, dacht ze al iets te voelen in de mond van Dymean. "Ik voelde iets hards en zag een klein wit puntje, dus ik dacht meteen aan een tand. Maar toen ik googelde las ik overal dat melktanden pas na zo'n zes maanden komen", vertelt ze aan Editie NL.

Dymean is haar eerste kind. "Voor mij is ook alles nieuw, dus ik dacht: het ligt vast aan mij. Ik zal wel gek zijn."

1
Lees ook:
1 op 5 kinderen gaat niet op controle: Schouten wil terugkeer van schooltandarts

Toch bleek de kersverse moeder er niet naast te zitten. De kraamhulp bevestigde dat Dymean – die ook nog eens drie weken te vroeg geboren was – echt een ondertand had. Twee dagen na de geboorte werd ernaast zelfs een tweede gespot. "De kraamverzorgster had zelf ook nog nooit zoiets gezien", zegt Mandy. "Mijn schoonmoeder, die ook in de kraamverzorging zit, stond er ook van te kijken."

Laten zitten

Ook de verloskundige en de tandarts reageerden verrast. "Onze tandarts heeft zelfs nog overlegd met andere collega's. Als de tand los zou zitten, moest die eruit. Maar dat is niet het geval. Gelukkig, want ik heb liever niet dat Dymean tot zijn zesde met een gat in zijn mond zit." 

Wel moet er elke dag gepoetst worden. "Dat doen we heel voorzichtig, met een speciaal borsteltje en water. Tandpasta gebruiken we nog niet, want hij kan nog niet goed spugen of slikken. In januari heeft hij zijn eerste controle bij de tandarts."

1 op 2000

Melktanden bij baby's komen inderdaad niet vaak voor, vertelt tandarts-pedodontoloog Wilma Vogels aan Editie NL. "Maar het is niet helemaal uniek. Hoe vaak het precies voorkomt is onduidelijk, maar gemiddeld zou het om 1 op de 2000 kindjes gaan."

Vogels is mede-eigenaar van een praktijk waarnaar kinderen vanuit andere tandartspraktijken verwezen worden. "Ik heb het in dertien jaar zelf drie keer van dichtbij gezien."

'Mijn
Lees ook:
'Mijn angst voor de tandarts ging nooit meer weg, besefte ik'

Zoals bij Dymean gaat het meestal om tanden in de onderkaak. "In de meeste gevallen blijft het ook bij twee tandjes. Dus het is niet te verwachten dat nu al zijn melktanden doorkomen."

De oorzaak is moeilijk aan te wijzen. "Bij veel kinderen wordt nooit helemaal duidelijk waar het door komt. Er zijn wat syndromen die er een verband mee kunnen hebben, maar die zijn erg zeldzaam."

Borstvoeding

Het best is om de tandjes gewoon te laten zitten, vertelt Vogels. "In bijna alle gevallen gaat het om de echte melktanden, geen 'boventallige' tanden. Dus als je ze weghaalt heeft het kind jarenlang een gat." Wel is het verstandig om ze te verwijderen in het geval dat ze loszitten, als het kind er last van heeft of als de moeder pijn heeft bij het voeden.

Borstvoeding geeft Mandy sowieso niet. "Dat was al niet het plan in verband met medicijngebruik, maar ik ben nu extra opgelucht dat het niet hoeft", lacht ze.