Ga naar de inhoud
Zonnebrandcrème Ed Sheeran

Smeren met factor 70: hoeveel zin heeft hogere SPF?

Apotheker Kadir Akçay Beeld © Editie NL

Zonnebrand; een onderwerp dat je nu niet zo snel zou verwachten. Maar zelfs met de minste zonnestralen kan je huid schade oplopen. Ed Sheeran komt binnenkort met een zonnebrandcrème van factor 70. Vanwege zijn rode haren en lichte huid vindt hij zichzelf daarvoor de aangewezen persoon. Maar factor 70 zie je hier eigenlijk nooit in de schappen liggen.

Factor 70 of zelfs 100, je kan het in de Verenigde Staten in de schappen zien liggen. Maar in Nederland is dat anders. Dat komt door Europese richtlijnen. "De regelgeving verbiedt aanduidingen boven de 50+", vertelt cosmetisch dermatoloog Anne Berthe Halk.

"Ik check het weleens als mensen een product in Amerika met factor 100 hebben gekocht. Precies hetzelfde product is hier dan ook op de markt, maar er staat dan 50+ in plaats van 100."

Hoe lang in de zon?

Maar hoe zit het eigenlijk met de bescherming van zulke producten? Spf geeft aan hoeveel UVB-straling de zonnebrand kan absorberen of weerkaatsen. Hiermee kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. De factor moet je vermenigvuldigen met de tijd waarin je zonder zonnebrand zou verbranden.

"Stel je hebt net als Ed Sheeran een gevoelige en lichte huid, dan verbrand je al na vijf minuten. Dan zou je met factor 50 pas na vier uur verbranden. Maar dit is alleen als de omstandigheden hetzelfde blijven." Dat betekent dus niet dat je al die tijd in de zon kunt liggen. Zo zweet je, zwem je of wrijf je met een handdoek.

Deze
Lees ook:
Deze zonnebrandproducten voldoen niet aan de beloofde bescherming

Volgens Akçay ligt het er ook aan of je goed en dik smeert: "Als je de zonnebrand dun aanbrengt, dan werkt het niet goed genoeg", zegt hij. "In ieder geval niet zo goed als de factor die aangegeven staat."

Cosmetisch dermatoloog Berthe Halk vult aan: "Als je de factor wil halen die op de verpakking staat, zou je twee hele vingers aan crème over je gezicht en hals moeten smeren. Dat is een hele boel. Om de factor te halen, moet je zeker elke drie uur smeren."

Relevantie factor 70

Ed Sheeran zou zijn product met factor 70 in Nederland door de Europese richtlijnen dus niet op die manier kunnen verkopen. Maar hoeveel verschil maakt zo'n hogere factor eigenlijk? "Boven de vijftig wordt de relevantie steeds minder", zegt apotheker Akçay. "Als je factor 50 op de juiste manier aanbrengt, dan denk ik dat je er ook bent."

Welke factor moet ik gebruiken?

Voor de meeste mensen is factor 15 voldoende voor een normale dag in Nederland. Op een zomerse dag is het advies om minimaal factor 30 te gebruiken en vaker te smeren. Voor mensen met een lichte huid - die snel verbrandt – en kleine kinderen, kun je het beste factor 50(+) smeren.

Het verschil tussen factor 15, 30 en 50 kan misschien klein lijken, maar bij factor 15 komt er nog 7 procent straling door het filter en bij factor 50 is dat nog maar 2 procent. Dat is dus ruim 3 keer minder.

Bron: Consumentenbond