Op de plek waar Sanne en Hebe maandag van de weg raakten en verongelukten, zijn de afgelopen jaren vaker ongelukken gebeurd. Volgens de politie gaat het om een van de drukste verkeersknooppunten van Nederland. Het roept bij mensen de vraag op: waarom was er op het punt van het ongeval geen vangrail?
De auto met daarin de lichamen van Sanne en Hebe werd gisteravond gevonden bij knooppunt Empel (A59/A2) bij Den Bosch. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat nog wordt uitgezocht hoe vaak er in het verleden ongelukken zijn gebeurd bij dat knooppunt en waarom er op het punt van het ongeval geen vangrail is.
Geen geleiderail
Volgens deskundigen is het plaatsen van een vangrail niet vanzelfsprekend op dit soort plekken. Verkeersdeskundige Ruud Hornman van Breda University of Applied Sciences legt uit dat de vangrail, die in vaktermen geleiderail wordt genoemd, om twee redenen wordt geplaatst.
"Geleiderail wordt geplaatst op punten waar je door een manoeuvrefout jezelf een ernstig ongeval kunt bezorgen, of op de verkeerde weghelft terecht kunt komen", vertelt Hornman. "Het is vooral bedoeld om directe impact te voorkomen."

Als Hornman kijkt naar de verkeerssituatie op de plek van het ongeluk, zijn die criteria volgens hem niet aanwezig. "We komen van een lange rechte weg met een waarschuwing voor een bocht naar rechts. De vangrail stopt daar, je kunt niet meer op de verkeerde weghelft terecht komen", legt hij uit. En in de bocht is er geen risico van een object of obstakel.
De plas water in het hart van het knooppunt, waar de auto van Sanne in terecht kwam, is ook niet direct reden voor een geleiderail. "De ruimte om te corrigeren is groot genoeg", legt Hornman uit. "Maar er kan van alles aan de hand zijn waardoor je alsnog van de weg raakt."
Onderzoek
De politie doet daar nu onderzoek naar. Er wordt uitgegaan van een noodlottig ongeval, en naar verschillende mogelijkheden gekeken waardoor de auto van de weg raakte. Zo wordt onderzocht of er noodweer was. Ook onderzoekt de politie of er mogelijk andere voertuigen bij het ongeval betrokken waren. Om dat te kunnen achterhalen wordt donderdagmiddag onderzoek ter plaatse gedaan en aan de auto zelf.
Daarnaast wordt onderzocht of er iets met Sanne zelf aan de hand was waardoor ze mogelijk van de weg raakte.

De politie heeft vandaag ook laten weten dat er geen beelden zijn van het ongeval waarbij Sanne en Hebe om het leven kwamen. De politie vraagt iedereen met dashcambeelden op de A59 tussen Waalwijk en knooppunt Empel, tussen 14.00 en 20.00 uur afgelopen maandag, om zich te melden.