Ga naar de inhoud
Documentaire André Hazes

André Hazes open over verslaving, Ester is dat al langer: 'Het kan mensen helpen'

Ester van Vugt Beeld © Editie NL

De verhalen over André Hazes gaan al langer, maar in een documentaire op Videoland praat de zanger nu voor het eerst zelf over zijn verslavingen. In een vijfdelige serie die nu te zien is, doet Hazes een boekje open over zijn drank- en cocaïnegebruik. Volgens verslavingsdeskundigen is het goed dat hij daar zo open over is.

André Hazes heeft altijd ontkend dat hij verslaafd was, maar vertelt in de documentaire dat hij zoveel drank en drugs gebruikte dat het niet zo verder kon. "Ik ben blij als ik de volgende ochtend haal, zo heftig is het geweest", is een van de uitspraken die de zanger doet.

Filmpjes op TikTok

Hij is nu dus wél open over zijn verslavingsproblemen. Iets wat ex-verslaafde Ester van Vugt toejuicht. Op haar 16e gebruikte ze voor het eerst drugs en op haar 27e kwam ze voor de tweede keer in een afkickkliniek terecht om van haar ritalin- en GHB-verslaving af te komen. Nu is ze 4,5 jaar clean.

Op TikTok heeft ze ruim 140.000 volgers en deelt ze haar ervaringen. "Ik wil mensen laten inzien dat hulp zoeken niet eng is, dat je eruit kunt komen. Het zal niet makkelijk zijn, maar het kan wel. En dat je ook weer vrolijk kan worden", vertelt Van Vugt aan Editie NL. "Ik hoop dat mensen dat bij mij zien en daar hoop van krijgen."

De
Lees ook:
De vijf grootste onthullingen uit de Videoland-docu van André Hazes

"Ik ben geen bekend persoon en ik kan mensen al helpen met mijn video's. Een documentaire van een BN'er als André Hazes kan dat al helemaal", denkt Van Vugt. Het is volgens haar belangrijk om het ongecensureerde te laten zien. "Mensen moeten zien hoe het is. Dat zorgt voor eerlijkheid. Ik zorg zelf dat alles heel transparant is."

Rolmodellen

Er ligt nog een enorm stigma op verslaving, zegt Floor van Bakkum van verslavingsinstelling Jellinek. "Mensen doen er lang over om aan zichzelf toe te geven dat ze verslaafd zijn. Hoe langer dat duurt, hoe dieper die verslaving inslijt", legt ze uit. "Het is belangrijk om eerder aan de bel te trekken en daarvoor is het heel belangrijk om in te zetten om dat stigma op verslaving te verkleinen."

Als BN'ers daar open over vertellen, helpt dat enorm. "Het zijn toch rolmodellen. Mensen denken: als het hen overkomt, kan het mij ook overkomen. Ook mensen die succesvol zijn, kunnen verslaafd raken."

De documentaire laat volgens haar zien dat verslaving op alle niveaus in de samenleving voorkomt. "Het kan je overkomen, net als dat je een depressie kan krijgen of ziek kan worden. Een wijntje is eerst gewoon lekker, daarna krijgt het een andere functie, zoals verdriet wegdrinken", zegt ze.

Van Bakkum zegt dat mensen soms nog het beeld hebben van een junk in een park. "Als BN'ers en influencers er open over zijn, verandert dat beeld. Het is belangrijk dat die openheid gecreëerd wordt."