Ga naar de inhoud
Aftrap vandaag

ADE telt dit jaar maar liefst 28 subgenres: 'Nauwelijks bij te houden'

Dj Joris Voorn draait al ongeveer voor de vijftiende keer op ADE Beeld © Editie NL

Het Amsterdam Dance Event gaat vandaag weer van start. Volgens het grote dance-evenement zijn er dit jaar zeker 28 verschillende subgenres te beluisteren. Valt dat allemaal onder de categorie dance? "Zodra een stijl mainstream wordt, willen mensen zich afscheiden."

Vandaag om 18.30 uur wordt in de Melkweg officieel het startschot gegeven voor het jaarlijks terugkerende Amsterdam Dance Event (ADE). Tot en met zondag worden op veel plekken in de stad honderden feesten georganiseerd.

Elk feest heeft zo zijn eigen stijl, want de ene dancemuziek is de andere niet. Volgens de organisatie zijn er op ADE maar liefst 28 subgenres te vinden. Denk aan house, techno, hardstyle en trance.

ADE:
Lees ook:
ADE: zo veel geld gaat er om in de wereld van de dancemuziek

Naarmate de dance langer bestaat, komt er ook meer diversiteit in het genre, vertelt dj en muziekwetenschapper Victor Coral. "Maar er is binnen de dance altijd een sterke voorkeur voor losse genres en microgenres geweest. Dat is niet per se iets van de laatste jaren", zegt hij tegen Editie NL.

Oorsprong

Voor de oorsprong van de dance moeten we terug naar het einde van de jaren tachtig. "Toen ontstonden hiphop, house en techno. De eerste hiphopplaten waren eigenlijk ook gewoon dance. Hiphop en house leken toen veel op elkaar", vertelt Coral. Aan het begin van de jaren negentig kwamen daar gabber en drum 'n bass bij. En eind jaren negentig kwam trance in beeld.

Bestaat
Lees ook:
Bestaat er zoiets als herfstmuziek? Diederick laat het ons horen.

De muziekwetenschapper ziet dat sommige trends van vroeger weer terugkomen. "Trance werd altijd echt gezien als iets van de jaren negentig, maar het genre wordt toch weer door hele generaties herontdekt."

Ook binnen de verschillende genres zijn er tijdelijke trends te ontdekken. "Bij techno zie je allerlei substromingen, sommige met snelle beats, andere wat minder snel. Er zijn ook genres die zijn ontstaan door crossovers – dan combineer je twee genres. Techhouse bijvoorbeeld. Maar sommige combinaties komen van buiten de dance. Zodra een stijl mainstream wordt, willen mensen zich afscheiden."

Subgenres

Alleen al onder house vallen allerlei verschillende subgenres. Denk bijvoorbeeld aan deephouse, progressive house, future house en getto house. Onder de noemer techno heb je onder meer minimal techno, industrial techno, Detroit techno en melodic techno. En om het nog verwarrender te maken bestaat er ook nog techhouse.

In al die jaren ADE – het evenement bestaat al sinds 1996 – zijn al veel subgenres de revue gepasseerd. Dj Joris Voorn, die dit jaar ongeveer voor de vijftiende keer op het evenement draait, ziet soms zelf door alle subgenres het bos niet meer. "Het is tegenwoordig ingewikkeld om alle stromingen bij te houden. Maar door het internet worden ze steeds toegankelijker. Mensen kunnen zich makkelijker aansluiten."

"Ieder genre heeft z'n levensloop", gaat Voorn verder. "Sommige stijlen overleven, andere doven uit." Zelf houdt hij niet zo vast aan de grenzen van die genres. "Maar ik laat me er wel door inspireren."