Ga naar de inhoud
Koninklijke kunst

Schilderij prins Bernhard senior onder de hamer: maar is het kwalitatieve kunst?

Het schilderij wordt maandag geveild Beeld © Editie NL / ANP

Een oud schilderij van Prins Bernhard senior wordt binnenkort geveild. Een vorig exemplaar bracht 23.575 euro op: een bedrag waar sommige kunstenaars alleen maar van kunnen dromen. Eerder gingen al werken van andere leden van de Oranjes onder de hamer. Maar is deze koninklijke kunst ook echt goed?

Naast prins-gemaal was Prins Bernhard senior in zijn vrije tijd ook schilder. Een zeldzaam schilderij van zijn hand wordt maandag geveild. "Het komt uit een particuliere collectie die naar wens van de inbrenger privé blijft", legt Emmy Sollewijn uit aan Editie NL. Ze werkt voor Kunstveiling.nl, waar het schilderij geveild gaat worden.

Reis door Afrika

Het is een impressionistisch schilderij. "Hij heeft het waarschijnlijk tijdens zijn reis naar Afrika gemaakt door te schilderen wat hij voor zich zag. Geen landschap op basis van een foto. Het is een weerspiegeling van een momentopname." Dat soort schilderijen maakte hij vaker. "Ik denk dat hij zijn reis graag wilde vastleggen en wilde delen met zijn naasten."

Groningse
Lees ook:
Groningse kunstverzamelaar verstrikt in diamantenzwendel

Kunstveiling.nl heeft al een keer eerder een schilderij van prins Bernhard geveild. "Toen startten we bij 4000 euro", vertelt Sollewijn. Uiteindelijk leverde het 23.575 euro op. Dit keer staat het openingsbod op 6000 euro. "We hebben dit gebaseerd op de vorige prijs in combinatie met de fysieke kenmerken en het feit dat zijn naam eraan verbonden is."

Kunstzinnige royals

Prins Bernhard is lang niet het enige lid van een koninklijke familie dat heeft geschilderd. Deze leden deden dat ook:

  • Beatrix
  • Koningin Wilhelmina 
  • Hertogin Camilla van het Verenigd Koninkrijk
  • Koning Charles van het Verenigd Koninkrijk
  • Koningin Margrethe van Denemarken
  • Koningin Sonja Haraldsen van Noorwegen

Van Beatrix en Wilhelmina is er ook weleens wat geveild, vertelt kunstkenner Willem Baars. "Maar het zijn niet meer dan zondagsamateurs. De cursisten", zegt hij tegen Editie NL.

'Niet artistiek'

Dit soort werk is volgens hem dan ook vooral interessant voor de fans, niet voor de echte kunstkenner. "Het is niet goed. Het zijn heel algemene schilderijen die uit de losse pols gemaakt zijn. Er zit geen enkel artistiek idee achter."

Al verschilt het niveau nog wel enigszins per familielid. "Wilhelmina had les van echte schilders, dus die kon wel wat." Maar er duizenden euro's voor neerleggen? Baars piekert er niet over. "Elke duizend euro is er een te veel. Als hun naam er niet aan verbonden zou zijn, zou het lang niet zoveel opleveren."