Ga naar de inhoud
Deuken

De eikels zijn extra groot dit jaar, en dat merken ook autoschadebedrijven

Boswachter Jody Bennink ziet dit jaar meer én grotere eikels Beeld © Editie NL

Pas op voor vallende eikels, want ze kunnen deuken veroorzaken in je auto. Dat klinkt misschien onrealistisch, maar autoschadeherstellers zien daadwerkelijk een toename in het aantal schadegevallen. Dat komt niet alleen doordat er dit jaar méér eikels zijn, maar ze zijn ook nog eens extra groot.

Waar er op de Veluwe vorig jaar zo'n 1.130.000 kilo eikels uit bomen vielen, is dat in 2022 tot nu toe al 4.385.000 kilo. Dat is bijna drie keer zoveel. Dat blijkt uit cijfers van Vereniging Wildbeheer Veluwe en FBE Gelderland.

Weersomstandigheden

Dat er zoveel eikels vallen is een gevolg van de zonnige zomer in combinatie met de regen van de laatste weken. "Door de zon zijn de eikels flink gaan groeien. Maar eikenbomen hebben ook veel vocht nodig", vertelt boswachter Jody Bennink van Staatsbosbeheer aan Editie NL.

Zeldzame
Lees ook:
Zeldzame eikelmuis bijna uitgestorven: 'Nog maar 150 in Limburg'

Het is volgens haar goed nieuws voor heel veel dieren. "Eikels vormen een goede voedingsbron. Zwijnen vreten zich er vol mee, maar ook eenden, gaaien en eekhoorns eten ze. Vinken wachten langs de weg totdat de eikels kapotgereden worden door auto's, zodat ze die daarna kunnen pakken."

Autoschade

De grote eikels zijn niet alleen goed nieuws voor dieren, maar ook voor autoschadebedrijven. "Normaal gesproken zien we per jaar een à twee auto's met schade door eikels, maar dit jaar zijn het er al zo'n zeven", vertelt Nick Stokker van autoschadebedrijf Koops aan Editie NL.

Eiken in Nederland

De kans dat je getroffen wordt door vallende eikels is het grootst in Noord-Brabant. Daar staan naar schatting 4,2 miljoen eiken. Gevolgd door Drenthe met bijna 3 miljoen eiken en Gelderland, waar bijna 2,5 miljoen eiken te vinden zijn.

Bron: BomenMonitor van Cobra Groeninzicht

En die schade is dit jaar ook van een ander niveau. "Er zitten meer deuken in en die deuken zijn ook groter. Gisteren kwam er toevallig nog een auto binnen. Het leek net of hij forse hagelschade had." Maar nee: eikels waren de boosdoener. Vooral op momenten dat het hard waait ligt het gevaar op de loer.

Kwaliteit

De schade is afhankelijk van het soort auto, zegt Stokker. "Dat ligt aan de kwaliteit en dikte van de platen. Een Kia loopt eerder schade op dan een BMW."

Dit soort deuken kan hij van binnenuit wegdrukken. "Meestal ben je er wel voor verzekerd, want het valt onder stormschade. Maar het kan verschillen per polis."