Ga naar de inhoud
Belgische flesjes

Erl kan bijna duizend euro aan statiegeld niet innen: 'Weggooien vind ik zonde'

Erl met zijn favoriete bier Beeld © Editie NL

Erl Dekker uit Amsterdam heeft tijdens de coronalockdown een mooie manier gevonden om de tijd te verdrijven. Het verzamelen (en drinken) van speciaalbierflesjes. Zo'n tweeduizend exemplaren van het Belgische merk Paix Dieu heeft hij inmiddels thuis staan. Goed voor bijna duizend euro aan statiegeld. Eén probleem, hij kan ze niet inleveren. En dat geldt volgens Recycling Netwerk voor steeds meer speciaalbierflessen.

Dekker kocht de bierflesjes in Nederland bij Albert Heijn. Op een deel van de flessen zit statiegeld van een Belgische brouwerij. "Ik vond het een mooi spaarpotje", vertelt hij tegen Editie NL. "Samen met vrienden spaarden we de flesjes om van het statiegeld benzine te kopen voor een mooie vakantie samen."

Hij hoopt de flesjes nog in België bij de brouwerij in te kunnen leveren. "De flesjes naar de glasbak brengen is voor mij echt geen optie. Ik ben ook kunstenaar dus dan maak ik er wel iets moois van, een iglo of zo. Ik vind het schandalig om flesjes die zo mooi en sterk zijn, weg te gooien."

Doneer
Lees ook:
Doneer je statiegeld: Eindhoven plaatst doneerringen op prullenbakken

Toch gebeurt dat volgens Robert van Duin van Recycling Netwerk in Nederland met ongeveer honderd miljoen bierflesjes per jaar. Waarvan een deel in de natuur terechtkomt. "Wat ons betreft moet er statiegeld op alle bierflesjes komen. Nu gaat het nog op vrijwillige basis", vertelt Van Duin tegen Editie NL.

"Het is willekeurig: het ene bierflesje kan je inleveren en het andere weer niet. Er zijn steeds meer brouwerijen die zich onttrekken aan statiegeld. Ook is er meer importbier en bier van kleinere brouwerijen op de markt." En vooral voor die kleine brouwerijen is het volgens hem lastig om statiegeld te vragen. "Het verzamelen van de flesjes en het schoonmaken daarvan is heel veel moeite. Wij zouden graag zien dat de brouwerijen daarin gezamenlijk optrekken."

Het wassen en opnieuw vullen van bierflessen is volgens Van Duin namelijk een stuk duurzamer dan het recyclen van glas. "In de eerste plaats is het de vraag: gooien mensen de flesjes wel in de glasbak? Er is een toenemend aantal bierflesjes zonder statiegeld en die vind je op straat of in de natuur. Glas is minder vervuilend voor de natuur, maar het is alsnog schadelijk en gevaarlijk," legt hij uit.

Typisch
Lees ook:
Typisch Limburgs Brand Bier is straks niet meer Limburgs

"Bovendien kunnen flesjes met statiegeld veertig keer opnieuw worden gevuld met bier. Glas uit de glasbak moet je daarvoor naar een glassmelterij brengen en dat kost ook weer energie."

Maar volgens de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen in Nederland CRAFT is het realiseren van een statiegeldsysteem echt heel lastig. Jitze Vellenga van CRAFT, en tevens eigenaar van Wispe Brouwerij, legt uit hoe dat zit. "Als we overstappen op statiegeld, dan moeten we ook overstappen op een andere fles. En dat betekent dat we een ander afvulsysteem moeten aanschaffen. Dat systeem is tot de millimeter afgesteld om onze flessen te vullen. Daar past niet zomaar een andere fles onder."

'One-way-flessen' 

Vellenga gaat verder: "Daarnaast is er voor het produceren van onze 'one-way-flessen' minder glas nodig. Deze zijn namelijk dunner." Daarnaast voorziet hij ook een logistiek probleem. "De flessen moeten opgehaald en gewassen worden. Een grote brouwerij met miljoenen flessen in de omloop kan dit makkelijker realiseren dan de kleinere brouwerijen."

"Als er wetgeving komt, dan gaan we daar natuurlijk in mee. Maar voor nu hebben wij dus bewust geen statiegeld op onze flessen."

Albert Heijn laat in een reactie aan Editie NL weten dat ze Erl Dekker graag willen helpen. Ze hebben contact gezocht met de Belgische leverancier en deze wil de situatie met Dekker graag netjes afhandelen.