Ga naar de inhoud
Slachtofferhulp Nederland

Shame sexting: Ouassimas naam stond onterecht onder seksfilm

Ouassima werd slachtoffer van shame sexting Beeld © Editie NL

Slachtofferhulp lanceert vandaag een nieuwe campagne om aandacht te vragen voor 'shame sexting'. Daar is sprake van wanneer er ongewenst naaktfoto's of -filmpjes worden doorgestuurd. Ouassima werd zelf slachtoffer. "Mensen schrijven: was lekker hè, dat trio."

Volgens Slachtofferhulp Nederland neemt shame sexting toe. Waar de organisatie in 2021 nog 195 meldingen kreeg van slachtoffers, gaat het dit jaar tot nu toe al om 374 gevallen. Veel daarvan zijn jongeren. Dertien procent van de meisjes en zes procent van de jongens geeft aan weleens zo'n negatieve ervaring te hebben gehad.

Ervaringsdeskundige

Een van hen is Ouassima Tajmout. In 2017 had iemand bewust haar naam onder een filmpje gezet van een vrouw die seks had met twee mannen, terwijl ze er helemaal niet in te zien is. Ze werd belaagd met berichten. "De impact was enorm", vertelt ze aan Editie NL. "Ik had het idee dat iedereen me aankeek en wilde mezelf alleen nog maar verstoppen. Ik heb het er heel lang moeilijk mee gehad."

Steeds
Lees ook:
Steeds meer kinderen slachtoffer van sexting

Nog steeds krijgt ze soms reacties. "Het blijft me achtervolgen. Na een interview dat ik deze week gaf, kreeg ik opnieuw berichten. Mensen schrijven dingen als: was wel lekker hè, dat trio."

Enorme impact

Shame sexting kan een enorme invloed hebben op de levens van slachtoffers, vertelt ook Roy Heerkens van Slachtofferhulp Nederland. "De effecten op de geestelijke gesteldheid zijn vergelijkbaar met die van fysiek seksueel geweld. Slachtoffers kunnen zich bijvoorbeeld vies voelen en de drang hebben om te douchen."

En na het incident stopt de dreiging meestal niet. "De beelden kunnen zomaar weer tevoorschijn komen. Slachtoffers voelen zich vaak machteloos", zegt Heerkens. "Ze kunnen op de langere termijn last krijgen van angststoornissen, depressies en posttraumatische stressstoornissen."

Hulpverlening

Weinig slachtoffers (5 procent) weten de weg naar hulpverlening te vinden, blijkt uit cijfers van Slachtofferhulp. Daar wil de organisatie verandering in brengen. "Jongeren kunnen via ons niet alleen hulp krijgen bij de verwerking, maar ook met het verwijderen van de beelden van het internet, als dat kan", vertelt Heerkens.

Online
Lees ook:
Online shaming: 'Kinderen uit groep 7 delen al naaktfoto's met elkaar'

Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden juridische stappen te ondernemen. "Veel slachtoffers weten niet dat het doorsturen van naaktbeelden zonder toestemming strafbaar kan zijn."

Ouassima is blij dat ze uiteindelijk de stap heeft gezet en in gesprek is gegaan met professionals. "Dat was een grote stap voor mij", vertelt ze. "Het is belangrijk dat jongeren die dit ook meemaken weten waar ze terechtkunnen."

Het gaat nu beter met haar. "Het blijft altijd spannend om erover te praten. Maar ik heb ermee leren leven."

Hulp nodig?

Slachtofferhulp is een lotgenotengroep gestart waar slachtoffers in contact kunnen komen met elkaar. Voor andere tips kun je op deze website kijken.