Ga naar de inhoud
Dille & Kamille

Winkel sluit deuren en zet website op zwart tijdens Black Friday: 'Tegengeluid'

Beeld © Editie NL/ Annemarie Landman

Geen rijen klanten voor de deur, geen borden met doorgestreepte prijzen en geen knipperende webshopadvertenties. Winkelketen Dille & Kamille doet niet alleen niet mee met Black Friday, de keten gaat nog een stap verder en doet de hele zaak op slot die dag. "Er ontstaat een soort gekte die alleen maar over kopen gaat."

De dag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving is het (inmiddels wereldwijd) Black Friday. Een dag waarop winkels stunten met uitverkoop en aanbiedingen. Black Friday wordt in ons land al jaren door grote winkelketens als Bol.com, Wehkamp, Coolblue en Mediamarkt gepromoot. Sommige bedrijven maken er een meerdaags evenement van en komen ook met pre-Black Friday-deals. Toch zijn er ook bedrijven die er uit principiële overweging niet aan mee willen doen.

Winkelketen Dille & Kamille heeft ruim een maand voor het evenement al laten weten de winkel en webshop die dag te sluiten. "Er ontstaat een soort gekte die alleen maar over kopen gaat", vertelt directeur Hans Geels tegen Editie NL. "Wij hebben vijf jaar geleden ook een keer een Black Friday-actie gehouden, toen dachten we bij onszelf: waarom doen we dit eigenlijk?"

Slang
Lees ook:
Slang laat meisje met flared jeans en Dille & Kamille-tasje tatoeëren op zijn huid

Het bedrijf verkoopt cadeautjes, huisraad en hebbedingen gemaakt van natuurlijke producten. Volgens Geels is het bedrijf ooit opgericht om juist de niet duurzame manier van consumeren tegen te gaan. Het boycotten van Black Friday is volgens hem dan ook onvermijdelijk. "Als je kijkt naar onze ontstaansgeschiedenis is het heel erg logisch dat we deze stap nemen. We zijn opgericht in de tijd dat er veel gekocht werd. Onze oprichter zag toen dat er steeds meer producten van plastic werden geproduceerd en dat wilde hij anders doen."

'Retail is niet duurzaam'

"Mensen hebben soms nieuwe spullen nodig", gaat hij verder. "Retail is niet duurzaam, maar wij proberen het op de meest duurzame manier te doen. En met deze actie willen wij een tegengeluid laten horen."

Er zijn meer bedrijven die inzetten op 'consuminderen'. Zo was kledingmerk Patagonia een van de eersten met een opvallende reclame: 'Koop deze jas niet.' Ook Bever roept op om niet steeds nieuwe kleding te kopen, maar het juist te repareren. En het Nederlandse G-Star roept op om broeken te dragen totdat ze helemaal op zijn.

Van
Lees ook:
Van duurzaam winkelen tot personalisatie; dit zijn de 5 megatrends in e-commerce

Zijn dit slimme marketingtrucs of zijn deze bedrijven echt zo idealistisch? Volgens adviseur duurzame marketing Bart Bruggenwirth moet een bedrijf als Dille & Kamille wel vooroplopen met dit soort acties.

Greenwashing

"Ik denk dat wanneer je naar de organisatie kijkt en naar de waarde van het bedrijf, dat dit wel bijdraagt aan hun imago. Ze proberen een positieve impact te creëren. Dat onderstrepen ze hiermee. Het is hierbij wel belangrijk dat je als bedrijf ook duurzaam bent, anders wordt het snel gezien als greenwashing, dat kan juist tegen je werken."

Maar omdat de winkelketen geen plastic producten verkoopt past het volgens hem goed bij het bedrijf. "Ze maken wel duidelijke keuzes en hebben ook een naam hoog te houden. Op het moment dat je duurzaamheid goed verankerd hebt in je bedrijf, dan pas kun je er echt goed op zo'n manier mee naar buiten treden."

Black Friday wordt dit jaar georganiseerd op vrijdag 25 november.

Zo
Lees ook:
Zo moet greenwashing door bedrijven worden aangepakt