Ga naar de inhoud
Duizenden bh's ingezameld

Gratis bh's voor vrouwen in armoede: 'Ze komen stralend naar buiten'

Organisatoren Eline de Koning en Angelique Borghuis Beeld © Jeannette de Groot

Vrouwen die bh's niet kunnen betalen: Angelique Borghuis ziet het vaak voorkomen tijdens haar werk in de armoedeproblematiek. Samen met Eline de Koning bedachten ze het project 'Boezemvriendinnen', om zo vrouwen in armoede te voorzien van gratis bh's. Er zijn al ongeveer 2000 bh's ingezameld. "We hebben gemerkt dat we door moeten gaan met dit project. Niet alleen door de inflatie, maar ook voor vrouwen uit Oekraïne."

Angelique dacht vaak tijdens haar werk: "Hoe betalen mensen bh’s? Ze hebben vaak al moeite om boodschappen te kunnen kopen." Eline vroeg zich dit ook af, waardoor ze samen het project 'Boezemvriendinnen' zijn gestart.

Hierbij verzamelen ze bh's die andere vrouwen kunnen missen, voor vrouwen die het niet kunnen kopen. "Soms bestel je een bh en die zit toch niet zo lekker als je dacht. Uiteindelijk belandt het achter in de la", vertelt Angelique. "Zulke bh's kun je dan weer doneren." Tot nu toe hebben ze ongeveer 2000 bh's ingezameld. "We werden overladen met bh’s, maar we missen vooral de grote maten: vanaf cup H en omvang maat 95."

Belangrijk kledingstuk

Volgens Angelique is het een belangrijk kledingstuk. "Bij sommige maten kun je zonder een bh last krijgen van je rug, nek of schouders. Het moet goed zitten en er mooi uit zien."

Dit
Lees ook:
Dit zijn de 4 meest gemaakte fouten bij het wassen van je bh

"In maart hebben we de eerste bijeenkomst georganiseerd en afgelopen week nog een keer", vertelt Angelique. De bijeenkomst wordt ook wel ‘pasparty’ genoemd. "De dames krijgen bij binnenkomst koffie met wat lekkers en een tasje met iets extra's. Daarna kunnen ze twee of drie gratis bh's uitkiezen, waarbij ze ook maatadvies krijgen door medewerkers uit lingeriezaken."

Het project heeft al veel aanmeldingen ontvangen, maar bij elke bijeenkomst is er plek voor zeventig vrouwen. "Vrouwen zijn dolblij en komen stralend weer naar buiten", vertelt ze. Er kwam laatst een vrouw naar haar toe en die zei: "Kijk, mijn nieuwe bh! Ik trek het meteen aan." Dat geeft Angelique energie.

Geen geld voor een bh

Stephanie is ook zo iemand die dolblij is met het project. Ze heeft zelf geen geld om bh's te kopen. "Ik zit al een paar jaar door een depressie thuis, waardoor ik in een uitkering zit. Het is moeilijk om rond te komen en helemaal om een bh voor jezelf te kopen."

Het project geeft haar een goed gevoel. "Het is super! Je wordt hartelijk ontvangen en er zijn andere lieve dames waarmee je kan praten", vertelt ze. "Met de energieprijzen wordt het alleen maar erger. Het is dan fijn om van andere vrouwen te horen hoe zij ermee om gaan."

'We moeten doorgaan'

Stephanie heeft twee bh's meegenomen. "Eén voor dagelijks gebruik en één voor de intieme momenten. Ik dacht altijd dat ik een cup D had, maar blijkbaar droeg ik jarenlang een te kleine bh."

CPB:
Lees ook:
CPB: flinke hap uit koopkracht voor alle gezinnen, meer armoede

"We hopen in januari nog een pasparty te kunnen organiseren", vertelt Angelique aan Editie NL. "We hebben gemerkt dat we door moeten gaan met dit project. Niet alleen door de inflatie, maar ook voor vrouwen uit Oekraïne. Ik ben blij dat ik dit kan doen voor de maatschappij."

Eline en Angelique denken er over na om hun plan uit te schrijven, zodat andere mensen in het land hun idee over kunnen nemen.