Ga naar de inhoud
Drukke wegen en treinen

Dinsdag en donderdag thuiswerken tegen spits? 'Vergader op een andere dag'

Drukte op station Sassenheim vanochtend Beeld © ANP foto

Op dinsdag en donderdag wat vaker thuiswerken: dat zou volgens de NS helpen om de drukte in de treinen tegen te gaan. Ook op de weg ziet de ANWB dat de files op dinsdag en donderdag weer op hetzelfde niveau zitten of zelfs erboven. Waarom gaat iedereen toch juist op díe dagen naar kantoor?

De NS moet vanwege personeelstekorten sommige treinen schrappen of de dienstregeling aanpassen, waardoor het steeds drukker wordt in de trein. "Op dinsdag is het zelfs drukker dan voor corona", vertelt Oscar van Elferen tegen Editie NL. "We roepen niet actief op om op bepaalde dagen thuis te werken want de drukte komt ook door ons personeelstekort. Maar het kan wel helpen."

NS
Lees ook:
NS vreest nog minder treinen door personeelstekort

Ook op de weg zou het een hoop fileleed kunnen schelen. Want ook daar is het op dinsdag en donderdag het drukst ziet de ANWB. "Voor corona was het ook al op dinsdag en donderdag het drukst", zegt Arnoud Broekhuizen van de ANWB verkeersinformatie tegen Editie NL. "Maar het lijkt nu nog drukker. De verdeling is schever dan voor corona."

Toch is het probleem niet meteen opgelost door te zeggen dat iedereen thuis moet werken op die dagen. "Niet iedereen kan thuiswerken, bovendien heb je in grote delen van het land helemaal geen file. Die staan natuurlijk maar in een bepaald deel van het land."

Voorspelling komt uit

Dat we weer massaal de weg op gaan op dinsdag en donderdag verbaast Henk Meurs, hoogleraar mobiliteit niet. Hij deed tijdens corona onderzoek naar het langetermijneffect van thuiswerken. "Daar kwam uit dat de dinsdag en donderdag weer drukker zouden worden als alles weer normaal zou worden en dat komt nu ook uit."

Thuiswerken
Lees ook:
Thuiswerken kost je deze winter al snel honderden euro's extra

Hij denkt dan ook dat er beleid moet worden gemaakt om onze werkweek anders in te richten. "Je ziet dat de dinsdag en donderdagen traditioneel overleg- en vergaderdagen zijn. Mensen gaan dan vaak naar kantoor vanwege die vergaderingen. Dat kan een werkgever best verschuiven naar maandag of woensdag."

Daarnaast zouden werkgevers ook afspraken in de arbeidsovereenkomst kunnen maken over standaard werkdagen. "En de NS zou ook een speciaal dagtarief kunnen instellen voor drukke dagen."

De NS experimenteert nu al met speciale tarieven voor drukke tijden op het traject Eindhoven-Den Haag. Daar is een kaartje buiten de spits goedkoper.