Na minister Dilan Yesilgöz (Justitie) heeft ook minister Piet Adema (Landbouw) een lok van zijn haar afgeknipt. Ze doen dit als steunbetuiging aan vrouwen in Iran die demonstreren voor meer vrijheid. Maar wat kunnen we – los van dit gebaar – concreet doen voor het land?
Donderdagavond zette Yesilgöz in de uitzending van Op1 samen met presentatrice Fidan Ekiz en tafelgast Yesim Candan de schaar in haar haar. "Een heel goede actie", zegt Piet Adema vandaag tegen Editie NL.
Haar knippen voor Iran
Wereldwijd knippen bekende mensen lokken van hun haar af, om daarmee steun te betuigen aan Iraanse vrouwen. Al weken strijden zij om hun vrijheid na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Ze werd opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet goed zou dragen en overleed in de politiecel.
"Ik heb diep respect voor de vrouwen in Iran die nu opstaan en het haar laten wapperen. We moeten dat land steunen", vindt de minister van Landbouw. Als steun knipt hij voor de camera ook een klein stukje van zijn haar af.
Sigrid Kaag
Als minister Sigrid Kaag (Financiën) even later dezelfde schaar in handen krijgt, aarzelt ze even. "Ik denk erover na. Ik werk op een andere manier", zegt de minister. "Als ik mijn haar knip, doe ik dat op een moment dat ik zelf kies."
Bekijk hier het moment:
Protesteren
Maar er is meer wat je kunt doen dan je haar knippen, zegt Elke Kuijper van Amnesty. "Bijvoorbeeld protesteren." Dat is dan ook wat zij deze middag met een klein groepje mensen doet bij de Iraanse ambassade in Den Haag. "We lezen namen voor van mensen die zijn vermoord tijdens de protesten."
Morgen is er een groter protest op het Malieveld – net als op andere plaatsen in de wereld. "Ook kun je een petitie ondertekenen. Daarmee pleiten we voor onderzoek naar de dood van Mahsa Amini."
'Spreek je uit'
Het is vooral belangrijk om je uit te spreken, zegt Iran-deskundige Peyman Jafari. "Zorg ook dat verenigingen waaraan je bent verbonden zich uitspreken. Vakbonden zijn in Iran verboden, maar zorg dat die in Nederland zich wél uitspreken", zegt hij tegen Editie NL.
Hij roept ook andere verenigingen op om dat te doen. "Studentenbonden in Nederland: spreek je uit voor de vrijlating van Iraanse studenten die zijn opgepakt bij protesten. Feministische bewegingen in Nederland: spreek je uit voor de vrouwen in Iran. Schrijf een brief aan de Iraanse ambassade, laat van je horen."
Heb je een stukje haar afgeknipt? "Stuur dat dan op naar de ambassade. Hopelijk krijgen ze daar honderden van dat soort pakketjes binnen. Ik hoop dat dat indruk maakt. Ze moeten weten dat de ogen op hen gericht zijn."
Geld doneren
Geld doneren is lastiger. "Ik zou willen dat het kon", zegt Jafari. "Maar vanwege de sancties is het niet mogelijk. Daarom is het belangrijk dat we in ieder geval de booschap blijven uitdragen."