Ga naar de inhoud
Mallorca-zaak

Wanneer is liegen in de rechtszaal meineed? 'Afhankelijk van je rol'

Rechtbanktekening van de verdachten in de Mallorca-zaak Beeld © ANP

Een opvallende ontwikkeling in de rechtbank in Lelystad bij de zogenoemde Mallorca-zaak. Een van de verdachten, Martijn T., is vandaag in de rechtszaal aangehouden voor meineed. Hij zou hebben gelogen en dat maakt hem strafbaar. Wanneer is liegen wel en niet toegestaan in de rechtszaal?

Martijn T. werd op 9 juni verhoord rondom de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman op Mallorca. "Toen heeft hij een verklaring afgelegd over wat er al dan niet in de villa is besproken", vertelt Joris Peters, misdaadverslaggever van NU.nl. Hij maakte ook een podcast over de zaak.

"T. zei toen dat hij na thuiskomst een glaasje water heeft gepakt en daarna is gaan slapen."

Mallorca-verdachte
Lees ook:
Mallorca-verdachte tijdens zitting aangehouden voor meineed

Uit nieuwe beelden zou blijken dat zijn verklaring niet klopt. Te zien is hoe hij die nacht aan tafel zat in de villa. "Vandaag hield T. het bij een vergelijkbare uitleg, waarop het OM vroeg om een onderbreking", vertelt Peters. "Daarna hebben ze hem opgepakt voor meineed." 

Verdachte vs. getuige

In principe is het geen probleem als een verdachte in de rechtszaal niet de waarheid spreekt, legt advocaat Anis Boumanjal uit aan Editie NL. "Hij mag liegen tot hij erbij neervalt. Dat wordt in het beginsel niet tegen hem gebruikt. Dat is zo omdat hij niet mee hoeft te werken aan zijn eigen veroordeling."

Maar dat verandert op het moment dat een verdachte wordt gehoord als getuige – en dat gold in dit geval voor Martijn T.. "Dan heb je een andere rol en mag je niet liegen, want daarvoor heb je een eed afgelegd voor de rechter. Als je dan alsnog liegt en het wordt bekend, én je wordt vervolgd en bestraft, dan kan je in de cel belanden."

Straf voor meineed

Hoe lang je de cel in gaat voor liegen onder ede, hangt af van 

  • hoe vaak er is gelogen
  • wat de gevolgen zijn

Wanneer iemand één keer meineed pleegt, kan er een celstraf van drie maanden opgelegd worden. Als er grote gevolgen zijn, bijvoorbeeld als iemand door de leugens jaren onterecht in de cel heeft gezeten, kan de straf oplopen tot negen jaar.

Bron: Openbaar Ministerie 

Boumanjal heeft het al vaak zien gebeuren. "Sommige verdachten denken dat ze wel gewoon kunnen liegen. Bijvoorbeeld als die een vriendje wil helpen door een alibi te geven."

Veroordeling

Toch leidt dit niet altijd tot een veroordeling. "Het is niet altijd makkelijk te bewijzen dat een getuige bewust liegt. En dat is wel nodig." Het aantal vervolgingen in Nederland is dan ook klein.

Verdachte
Lees ook:
Verdachte in zaak-Mallorca: 'Vechten is stomste fout ooit'